Πολύ κοντά στην πώληση της ουκρανικής θυγατρικής της PJSC βρίσκεται η Τράπεζα Κύπρου, μετά από πολύμηνες συζητήσεις με επίδοξους αγοραστές.

Οι διαβουλεύσεις για την πώληση της PJSC είναι προχωρημένες και υπολογίζεται ότι είναι θέμα λίγων ημερών να ανακοινωθεί επίσημα η τελική συμφωνία, αφού γίνει ο απαραίτητος έλεγχος των στοιχείων ισολογισμού της τράπεζας.

Το αντίτιμο της πώλησης, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, κυμαίνεται μεταξύ €200 εκ. και €250 εκ.

Η πρόθεση πώλησης της PJSC ανακοινώθηκε τον Αύγουστο, όταν διορίστηκε ο οίκος Blackstone για να διερευνήσει και να εξετάσει όλες τις στρατηγικές επιλογές.

Η διοίκηση της Τράπεζας κρατά ως επτασφράγιστο μυστικό το όνομα της τράπεζας που διαπραγματεύεται για απόκτηση του 99,7% που κατέχει στην PJSC η Τράπεζα Κύπρου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι ρωσική τράπεζα.

Η Τράπεζα Κύπρου είχε αγοράσει την ουκρανική τράπεζα το Νοέμβριο του 2007 πληρώνοντας €52 εκ. για το 95%.

Η πώληση της ουκρανικής τράπεζας αποτελεί μέρος των ενεργειών που προνοούνται από το σχέδιο αναδιάρθρωσης που ετοίμασε η διοίκηση της BOCY και ενέκριναν οι πιστωτές. Η ολοκλήρωση της πώλησης της τράπεζας θα ενισχύσει τη ρευστότητα της Τράπεζας Κύπρου και θα της επιτρέψει να επικεντρωθεί ακόμα περισσότερο στις εγχώριες εργασίες.

Το πλάνο αναδιάρθρωσης προνοεί μεταξύ άλλων ότι σε βάθος χρόνου θα διατεθούν διάφορα στοιχεία ενεργητικού της Τράπεζας Κύπρου εντός και εκτός Κύπρου, μεταξύ των οποίων και η ρωσική Uniastrum.

H PJSC διαθέτει 42 υποκαταστήματα σε 14 περιφέρειες της Ουκρανίας. Έχει εποπτικά κεφάλαια €60 εκ. και ενεργητικό €225 εκ. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το δανειακό χαρτοφυλάκιο της ουκρανικής τράπεζας ανερχόταν στα €331 εκ. και οι καταθέσεις τα €95 εκ.

Η Τράπεζα Κύπρου παρουσίασε το 2012 ζημιές €2,3 δισ. και το πρώτο εννιάμηνο του 2013 ζημιές €2 δισ.

Ανακεφαλαιοποιήθηκε τον Ιούλιο με bail-in του 47,5% των ανασφάλιστων της καταθέσεων.

Τα κύρια βασικά ίδια κεφάλαια της Τράπεζας μειώθηκαν από τον Ιούλιο στο 10,2% από 12,2%.

Facebook Comments