Οι ανησυχίες για την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και τον ανεπίσημο τραπεζικό τομέα της, σε συνδυασμό με τις προσδοκίες ότι η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα μειώσει περαιτέρω το πρόγραμμά της αγορών ομολόγων, σωρεύουν πιέσεις στις αναδυόμενες αγορές που εξαρτώνται από εξωτερική χρηματοδότηση.

Οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών ομολόγων έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδό τους εφέτος, σημειώνοντας αύξηση 4 μονάδων βάσης σήμερα και 30 μονάδων βάσης (0,3 της ποσοστιαίας μονάδας) σε σχέση με την περασμένη Πέμπτη.

Οι αποδόσεις των αντίστοιχων πορτογαλικών ομολόγων αυξήθηκαν κατά 2 μονάδες βάσης στο 5,32%, έχοντας αυξηθεί περισσότερο από 30 μονάδες βάσης την Παρασκευή, όταν είχε ενταθεί η αναστάτωση στις αναδυόμενες αγορές. Αύξηση 2- 3 μονάδων βάσης σημείωσαν οι αποδόσεις στα ιταλικά και ισπανικά ομόλογα, όμως η άνοδός τους δεν ξεπέρασε τις 10 μονάδες βάσης από την Πέμπτη.

Οι τίτλοι της Ελλάδας και της Πορτογαλίας θεωρούνται ως οι πιο ευάλωτοι στην Ευρωζώνη στη μετάδοση εντάσεων από τις αναδυόμενες αγορές. «Η Πορτογαλία και η Ελλάδα έχουν σίγουρα πληγεί περισσότερο από την Ιταλία και την Ισπανία. Αυτό αντανακλά τη χαμηλή ρευστότητα των αγορών τους, όχι κάποιες ανησυχίες για τα θεμελιώδη μεγέθη τους», δήλωσε υπεύθυνος στρατηγικής για τα ομόλογα στην εταιρεία Capital Markets στο Εδιμβούργο.

Οι πολιτικοί κίνδυνοι στην Ουκρανία, την Τουρκία και την Ταϊλάνδη, καθώς και η προβάλλουσα οικονομική κρίση στην Αργεντινή, επιτείνουν το πρόβλημα των αναδυόμενων αγορών, καθώς η Fed αναμένεται να μειώσει αυτή την εβδομάδα κατά 10 δισ. δολάρια το ύψος των μηνιαίων αγορών της ομολόγων. Το δημοσίευμα γερμανικού μέσου ενημέρωσης σχετικά με μελέτη του ΟΟΣΑ που δείχνει ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν ένα συνολικό κεφαλαιακό έλλειμμα 84 δισ. ευρώ, έπληξε επίσης το κλίμα.

Facebook Comments