Ντάισελμπλουμ: Ανάγκη για νέες αλλαγές στην αγορά εργασίας σε κάποια κράτη της Ευρωζώνης

MarketNews

Ντάισελμπλουμ: Ανάγκη για νέες αλλαγές στην αγορά εργασίας σε κάποια κράτη της Ευρωζώνης , ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Θέμα περαιτέρω αλλαγών στην αγορά εργασίας σε χώρες της Ευρωζώνης που δοκιμάζονται με υψηλή ανεργία θέτει εκ νέου ο Γερούν Ντάισελμπλουμ κρούοντας εμμέσως «καμπανάκι» και για την Ελλάδα.

«Η κρίση χρέους δεν έχει ξεπεραστεί και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στην Ευρωζώνη θα μειωθούν αργά, ακόμη και εάν εδραιωθεί η ανάκαμψη της οικονομίας» αναφέρει χαρακτηριστικά στην Wall Street Journal ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και πρόεδρος του Eurogroup, επισημαίνοντας την ανάγκη αλλαγών στο εργασιακό πλαίσιο.

«Ένας αριθμός χωρών της Ευρωζώνης θα έχουν σοβαρό θέμα δημόσιου χρέους για κάποιο χρόνο» πρόσθεσε.

«Το μέλλον φαίνεται πολύ πιο φωτεινό απ ό,τι πριν από λίγους μήνες», δήλωσε από την πλευρά του ο Φιλανδός πρωθυπουργός Γιούρκι Κατάινεν, αναφέροντας το χαμηλότερο κόστος δανεισμού της Ιρλανδίας και άλλων χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι τα δημόσια οικονομικά «αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις ή είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση σε όλες τις χώρες, περιλαμβανομένων των ισχυρότερων της Ευρωζώνης».

Ορισμένοι αξιωματούχοι εξέφρασαν ανησυχίες για τον χαμηλό πληθωρισμό της Ευρωζώνης, ο οποίος θα μπορούσε, όπως είπαν, να εμποδίσει την ανάπτυξη. Ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Όλι Ρεν κάλεσε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να δράσει για να επιτύχει το στόχο της για τον πληθωρισμό, ο οποίος είναι λίγο κάτω από το 2%. Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης μειώνεται επί μήνες και διαμορφώθηκε στο 0,8% τον Δεκέμβριο του 2013 από 2,2% ένα χρόνο πριν. «Είναι σημαντικό να συνεχίσει η ΕΚΤ τη στήριξη της οικονομίας με τη νομισματική πολιτική της και να επιδιώξει τον στόχο της για τον πληθωρισμό», δήλωσε ο κ. Ρεν.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εκτιμά ότι ο κίνδυνος διολίσθησης της Ευρωζώνης σε αποπληθωρισμό κυμαίνεται από 15% έως 20%. «Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη είναι πολύ χαμηλότερος από τον στόχο», δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στο Νταβός. Η ίδια δήλωσε ότι ο κίνδυνος αποπληθωρισμού (συνεχώς μειούμενων τιμών) είναι μικρός, αλλά αποτελεί πηγή ανησυχίας για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας φέτος.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δήλωσε, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση με την κυρία Λαγκάρντ, ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ήταν και θα παραμείνει χαμηλός «για πάρα πολύ καιρό». «Γνωρίζουμε ότι όσο περισσότερο μείνει σε χαμηλό επίπεδο, τόσο πιο σοβαρός θα είναι ο κίνδυνος αποπληθωρισμού. Συνεπώς, είμαστε έτοιμοι και διατεθειμένοι να δράσουμε, εάν χρειαστεί», δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Αντίθετα, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας - του ταμείου διάσωσης της Ευρωζώνης - και πρώην ανώτατο στέλεχος του ΔΝΤ

Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι ο χαμηλός πληθωρισμός είναι ο νέος κανόνας στον αναπτυγμένο κόσμο και δεν είναι κάτι ανησυχητικό. Στην πραγματικότητα, πρόσθεσε, είναι ο μόνος τρόπος να γίνουν πιο ανταγωνιστικές οι αναπτυγμένες χώρες. «Ζούμε σε έναν βιομηχανικό κόσμο χαμηλού πληθωρισμού - δεν είναι μόνο η Ευρώπη, είναι και οι ΗΠΑ, για να μην αναφέρω την Ιαπωνία. Και εάν μία χώρα πρέπει να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της γρήγορα σε μία νομισματική ένωση, αυτή είναι η μόνη απάντηση», δήλωσε ο κ. Ρέγκλινγκ.