Οι απίστευτες διώξεις του δικαιώματος στην ελεύθερη έκφραση μέσα από τις διώξεις του ΥΠΕΞ κ. Κοτζιά εναντίον του περιοδικού The Athens Review of Books δεν έχουν ούτε γεωγραφικό ούτε χρονικό όριο.

Το νέο επεισόδιο αρχίζει στις 9 Αυγούστου, όταν η διεθνής αγγλόφωνη εφημερίδα Financial Times συνόψισε τις διώξεις σε ένα άρθρο 1.000 λέξεων, με τίτλο:

«Η Δικαστική Νίκη του Υπουργού Αυξάνει τους Φόβους για την Επικράτηση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα»

και υπότιτλο

«Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορείται ότι επενέβη στην υπόθεση και ότι διαβρώνει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης».

Από το άρθρο αυτό μεταφράζω ένα απόσπασμα 430 λέξεων:

«Οι φόβοι για την ανεξαρτησία της ελληνικής δικαιοσύνης αυξάνουν μετά τη νίκη του υπουργού εξωτερικών στα δικαστήρια και το πάγωμα των τραπεζικών λογαριασμών ενός κορυφαίου περιοδικού, επειδή τον περιέγραψε ως πρώην ‘φανατικό’ σταλινικό. Η δικαστική απόφαση υπέρ του Νίκου Κοτζιά προκάλεσε οξείες κριτικές από ακαδημαϊκούς και από δημόσια πρόσωπα, που δηλώνουν ότι παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ελευθερία της έκφρασης. Αναδεικνύει επίσης τις ευρύτερες ανησυχίες για επεμβάσεις στη δικαιοσύνη από την αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ…

Η υπόθεση έρχεται στο φως την εποχή που οι Βρυξέλλες βρίσκονται ήδη σε αδιέξοδο με αντίστοιχες παραβιάσεις του κράτους δικαίου στην Πολωνία και στην Ουγγαρία, οι οποίες αμφισβητούν την ικανότητα της ΕΕ να επιβάλει τις δημοκρατικές προδιαγραφές στον πυρήνα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Η υπόθεση Κοτζιά ξεκινά με τη δημοσίευση επιστολής αναγνώστη στο περιοδικό Athens Review of Books το 2010, η οποία περιγράφει τον υπουργό ως έχοντα υπάρξει ‘ο πλέον εξτρεμιστής, φανατικός, σκληρός και ανάλγητος κομμουνιστής της γενιάς μας, ένας πραγματικός γκαουλάϊτερ [υπαλληλίσκος] του Σταλινισμού’…

Ο Άρειος Πάγος καταδίκασε τους ιδιοκτήτες του περιοδικού Μανώλη και Μαρία Βασιλάκη σε ποινή 22.000 ευρώ για δυσφήμιση. Το ποσό θα εισπράξει ο κ. Κοτζιάς, μετά από αίτηση που έκανε να παγώσουν οι λογαριασμοί του περιοδικού και του ζεύγους. Η αίτηση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις, επειδή είναι σχεδόν χωρίς προηγούμενο στην Ελλάδα να εισπράττουν τα πρόστιμα οι ενάγοντες δυσφήμησης όταν έχουν ήδη αποκαταστήσει τη φήμη τους. Ο κ. Βασιλάκης κατηγόρησε τον κ. Κοτζιά ότι θέλει ‘να μας κλείσει’… Ο κ. Κοτζιάς, παλαιό υψηλόβαθμο μέλος του ΚΚΕ, το οποίο διατηρεί ακόμα τη σταλινική ιδεολογία του, απαξίωσε να σχολιάσει…

Το δικαστήριο [του Αρείου Πάγου] εξέδωσε ομόφωνα (5-0) την απόφασή του εναντίον του περιοδικού, αφού η εισηγήτρια Πηνελόπη Ζωντανού, η οποία αρχικά, το 2016, εισηγήθηκε την απόρριψη της αγωγής του κ. Κοτζιά υποστηρίζοντας ότι παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το ελληνικό Σύνταγμα, αντέστρεψε τη θέση της. Δεν έδωσε καμιά εξήγηση για ποιο λόγο άλλαξε γνώμη. Ανώτατος Έλληνας δικαστής δήλωσε ότι είναι πρωτοφανές για μέλος του Αρείου Πάγου να αντιστρέφει την άποψή του χωρίς ισχυρό νομικό επιχείρημα…

…Ο ομότιμος καθηγητής ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θάνος Βερέμης δήλωσε: ‘[Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ] πορεύεται στον ίδιο κατηφορικό δρόμο του ακραίου λαϊκισμού, όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία. Στην παρούσα περίπτωση για να εξισορροπήσει [στα μάτια των ψηφοφόρων τις οικονομικές παραχωρήσεις που έκανε η Ελλάδα στα διαδοχικά προγράμματα διάσωσης [μνημόνια]…

Ο κ. Κοτζιάς καθοδηγούσε μέλη του κινήματος της κομμουνιστικής νεολαίας, ανάμεσά τους και τον κ. Τσίπρα… Αρνήθηκε τις κατηγορίες ότι δούλευε ως πράκτορας της Στάζι στην Ελλάδα,. Το 2015 δήλωσε σε συνέντευξή του ότι διατάχτηκε από αξιωματούχους των ΚΚ Ελλάδας και Ανατολικής Γερμανίας να ‘γράψει ανοησίες’».

Εξώφυλλο βιβλίου που συνέγραψε συντακτική ομάδα στην οποία συμμετείχε ο κ. Κοτζιάς (διακρίνεται το όνομά του),  υπό την καθοδήγηση του Επικεφαλής του Ιδεολογικού Αγώνα του καθεστώτος Χόνεκερ Μάνφρεντ Μπουρ (του διαβόητου «Ελαφοπόδαρου» της Στάζι Manfred Buhr), για λογαριασμό τού καθεστώτος Χόνεκερ, το οποίο εκδόθηκε από τον κομματικό/κρατικό εκδοτικό οίκο του καθεστώτος Χόνεκερ. 

***

Νομίζω ότι το παραπάνω άρθρο είναι μια καλή περίληψη των προηγούμενων επεισοδίων του Γολγοθά του περιοδικού από τον ΥΠΕΞ.

Ιδού και η κατάληξη τούτου του επεισοδίου: Για το περιεχόμενο της προτελευταίας παραγράφου του παραπάνω μεταφρασμένου κειμένου της εφημερίδας, ο κ. Κοτζιάς έστειλε στον Θάνο Βερέμη, δια του δικηγόρου του, εκφοβιστική επιστολή στην οποία του ζητά, ούτε λίγο ούτε πολύ, να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις πολιτικές απόψεις του, όπως αναφέρονται στην εφημερίδα. Προφανώς δεν το ζητάει για να ελέγξει την αξιοπιστία της εφημερίδας. Το ζητάει για να τρομοκρατήσει τον Θάνο Βερέμη και όλους εμάς που αρθρογραφούμε περί το άτομό του. Το ζητάει για να σκεφτούμε ότι είναι καλύτερα να μη μπλέξουμε με αυτόν που τα δικαστήρια τον δικαιώνουν σε όλα, ακόμα και στο ότι είναι ένας μαθουσάλας που συνίδρυσε το ΚΚΕ το 1918.

***

Διερωτώμαι ωστόσο, ποιο ακριβώς συναίσθημα προκάλεσε την ασύγγνωστη ενέργεια του κ. Κοτζιά απέναντι στον Θάνο Βερέμη. Μπορώ να φανταστώ δυο σενάρια:

Το ένα σενάριο είναι η αναίδεια. Οι εύκολες και παρά πάσα λογική και δεοντολογία νίκες του στα ελληνικά δικαστήρια τον έχουν απογειώσει από την πραγματικότητα και νομίζει ότι μπορεί να τρομοκρατεί τον οποιονδήποτε. Όπως γινόταν στα καθεστώτα που εγκωμίαζε όταν «έγραφε ανοησίες». Το σενάριο αυτό έχει το μειονέκτημα ότι ο ΥΠΕΞ τα έβαλε με τον Μανώλη Βασιλάκη και το Athens Review of Books διότι τους θεώρησε -λανθασμένα όπως αποδείχτηκε- εύκολους στόχους. Τα έβαλε και με το Θάνο Βερέμη, που δεν είναι πολιτικό πρόσωπο. Η αναίδεια όμως δεν έφτασε μέχρι του να τα βάλει με τον γνωστό αγωνιστή της Αριστεράς Περικλή Κοροβέση που του έσουρε πράγματα πολύ χειρότερα από το «γκαουλάιτερ του σταλινισμού» που έγραψε το ARB. Ούτε και με τη φιλοκυβερνητική «Εφημερίδα των Συντακτών» που φιλοξένησε το άρθρο του Π. Κοροβέση. Ούτε με τη Financial Times που φιλοξένησε τη γνώμη του Θ. Βερέμη.

Το άλλο σενάριο είναι το αντίθετο: ο πανικός. Ο κ. Κοτζιάς πανικοβλήθηκε από τη διεθνή έκταση που πήρε η πύρρειος νίκη του στα ελληνικά δικαστήρια (προσωρινή, βέβαια, αφού εκκρεμεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων). Πανικοβλήθηκε διότι το άρθρο δεν τα βάζει μόνο με αυτόν αλλά περιλαμβάνει και εκθέτει όλη την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Και φοβάται ότι ο αρχηγός του κ. Τσίπρας θα τον σχολάσει από υπουργό για να σώσει το δικό του τομάρι από την μπόχα που αναδίδει αυτή η υπόθεση. (έχει πατήσει και άλλες φορές επί πτωμάτων ο κ. Τσίπρας με πρώτον τον αείμνηστο Μιχάλη Παπαγιαννάκη). Και προχωράει σε σπασμωδικές κινήσεις, όπως να εκφοβίζει τον καθηγητή κ. Βερέμη.

 

 

 

 

 

 

Όποιο σενάριο όμως και αν είναι το σωστό, δυο πράγματα είναι σίγουρα. Το πρώτο είναι ότι η μπόχα επεκτείνεται όλο και περισσότερο και ότι σε αυτό βοηθάει και ο ίδιος ο κ. Κοτζιάς με της ‘θανατηφόρες’ για τον ίδιο γκάφες του. Το δεύτερο είναι ότι η μπόχα περιβάλλει και τον κ. Τσίπρα. Αν ο κ. Τσίπρας δεν αντιδράσει, έστω και τώρα, θα υποστεί τις επιπτώσεις, τόσο στο εσωτερικό (απώλεια ψήφων έντιμων Αριστερών) όσο και στο εξωτερικό (ανυποληψία στους εταίρους που τόσο τους χρειάζεται). Δυστυχώς, η ανυποληψία δεν αφορά μόνο τον κ. Τσίπρα και την κυβέρνησή του. Η μπάλα παίρνει όλους εμάς. Και εδώ θα μετρηθούν εκείνες και εκείνοι που θέτουν ως κριτήριο της ψήφου τους, πέρα από τους διορισμούς και τις αντιπαροχές, την προσωπική και συλλογική αξιοπρέπεια.

Facebook Comments