Οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν με πτώση, στα χαμηλότερα επίπεδα των  τελευταίων πέντε εβδομάδων, με την κρίση στις αναδυόμενες αγορές να συνεχίζει να βαραίνει το επενδυτικό κλίμα και τα αποτελέσματα των εταιρειών να εμφανίζονται χαμηλότερα των εκτιμήσεων.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε 0,74% χαμηλότερα, ο δείκτης FTSE 100  του Λονδίνου υποχώρησε 1,70%, ο DAX σημείωσε πτώση 0,46%, ο CAC 40  κατέγραψε απώλεις 0,41% , ενώ στο -1,12% και στο -0,44% έκλεισαν ο ΙΒΕΧ 35 και ο FTSE MIB.

Η Royal Bank of Scotland ανακοίνωσε ότι έχει εξοικονομήσει συνολικά πάνω από  3 δισεκατομμύρια στερλίνες, έτσι ώστε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που δημιούργησαν οι αντικανονικές συναλλαγές του παρελθόντος. Η RBS , το 82% της οποίας ανήκει στη βρετανική κυβέρνηση , θα διαθέσει  επιπλέον  465 εκατομμύρια στερλίνες για να αποζημιώσει τους πελάτες της για τις αντικανονικές πωλήσεις ασφαλιστικών δανείων και  500 εκατομμύρια στερλίνες για να αποζημιώσει για τις αντικανονικές πωλήσεις σύνθετων προϊόντων αντιστάθμισης στις μικρές επιχειρήσεις.

Οι πιστωτικές συνθήκες στην Κίνα επίσης βάρυναν σήμερα το επενδυτικό κλίμα , μετά από ένα δημοσίευμα του Forbes το οποίο εξέφρασε ανησυχίες ότι η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας είχε σταματήσει τις τραπεζικές μεταφορές μετρητών ενόψει της επικείμενης αργίας για το Νέο Σεληνιακό Έτος, πυροδοτώντας φόβους για μια πανεθνική κρίση ρευστότητας .

Στο μέτωπο των οικονομικών στοιχείων , η γερμανική επιχειρηματική εμπιστοσύνη αυξήθηκε τον Ιανουάριο , ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το  γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Ifo . Ο γερμανικός δείκτης επιχειρηματικού κλίματος αυξήθηκε στο 110,6 τον Ιανουάριο έναντι πρόβλεψης για 110. Τον Δεκέμβριο , ο δείκτης Ifo είχε ανέλθει στο 109,5 .

Στο μέτωπο των μετοχών, οι μετοχές της Ericsson, της μεγαλύτερης κατασκευάστριας εξοπλισμού δικτύων τηλεπικοινωνιών στον κόσμο, αυξήθηκαν κατά 2,33%,καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε ότι είχε φτάσει σε συμφωνία με τη Samsung Electronics για τον τερματισμό όλων των νομικών διαφορών γύρω από τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας.

Οι μετοχές της εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου BG Group υποχώρησαν 13,78%  καθώς η εταιρεία υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη του 2013.

Οι μετοχές της Vodafone υποχώρησαν 3,87% κάθως η εταιρεία τηλεπικοινωνιών AT & T ανακοίνωσε ότι δεν θα καταθέσει προσφορά για τη βρετανική εταιρεία.

Στην Ιταλία, οι μετοχές της Banco Popolare, μειώθηκαν κατά 14,92% και ανεστάλησαν από τη διαπραγμάτευση καθώς η τράπεζα ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά τα σχέδιά της για έκδοση δικαιωμάτων.

Facebook Comments