Και πάλι βουτιά. Με αιχμή τη μετοχή  της Εθνικής που και στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας κατέγραψε βαριές απώλειες κινούμενη στα χαμηλότερα επίπεδα της χρονιάς, η επίδραση από το γενικότερα αρνητικό κλίμα που επικρατεί στις αναδυόμενες αγορές είναι εμφανής στο Χ.Α. Όσο κι αν η διοίκηση της ΕΤΕ εμφανίζεται καθησυχαστική ως προς την πτώση της τουρκικής λίρας, η αγοράα εκφράζει ανησυχίες, αφού η ευρύτερη περιοχή είναι καζάνι που βράζει.

Στην Ελλάδα, πέρα από το πρόβλημα εξόδου της χώρας στις αγορές, οι επενδυτές έχουν να αντιμετωπίσουν και την πολιτική αβεβαιότητα με την JP Morgan να δίνει πιθανότητες 70% να γίνουν εκλογές μέχρι το πρώτο 3μηνο του 2015. Στην Τουρκία η κυβέρνηση Ερντογάν κλυδωνίζεται από σκάνδαλα, ενώ στον Ευρωπαϊκό Νότο, η κρίση χρέους καλά κρατεί και η επιτήρηση σε Ισπανία και Πορτογαλία συνεχίζεται. Στην Ουκρανία η κατάσταση είναι εκρηκτική με προεκτάσεις στις γειτονικές χώρες. Υπό αυτά τα δεδομένα, οι επενδυτές των αναδυόμενων αγορών κρατούν μικρό καλάθι.

Οι απώλειες για την μετοχή της Εθνικής διαμορφώθηκαν σε 5,2%, με τη μετοχή στα 3,26 ευρώ με κεφαλαιοποίηση κάτω από τα 8 δις. ευρώ και συγκεκριμένα στα 7,813 δις., με την Πειραιώς να ανοίγει την ψαλίδα σε 8,4 δις. ευρώ και την Alpha στα 7,02 δις. ευρώ.  Η εικόνα στην αγορά είναι αποκαρδιωτική πάντως, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 1.136,97 μονάδες και με απώλειες σχεδόν κατά 2%, ενώ ο τζίρος παρέμεινε υποτονικός στα 85,9 εκατ. ευρώ. Κέρδη πάνω από 4% για την ΕΥΔΑΠ, ενόψει ιδιωτικοποίησης, ενώ κατά 1,81% ενισχύθηκε η μετοχή της Coca Cola, στα 20,26 ευρώ. Πτώση 4,7% για την Frigoglass η οποία έκλεισε μονάδα της στις ΗΠΑ, πάνω από 5% οι απώλειες για την ΔΕΗ, καθώς μετά την απόσυρση της τροπολογίας, η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ πηγαίνει πιο πίσω χρονικά, στα 9,91 ευρώ υποχώρησε ο ΟΤΕ, στα 9,53 ευρώ, ο ΟΠΑΠ, στα 11,99 η Jumbo, στα 5,50 ευρώ ο Μυτιληναίος και στα 11,18 ευρώ η ΜΕΤΚΑ.

Facebook Comments