Να αντιμετωπίσει το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών, και να αναλάβει προσωπικά δράση προκειμένου να ενισχύσει τη μεσαία τάξη της Αμερικής, με ή χωρίς το Κογκρέσο δεσμεύτηκε ο Μπαράκ Ομπάμα κατά την ετήσια ομιλία του ενώπιον του Κογκρέσου για την «Κατάσταση της Αμερικανικής Συμπολιτείας».

Η στάση του αμερικανού προέδρου αναμένεται να πυροδοτήσει τις ήδη τεταμένες σχέσεις με τους Ρεπουμπλικάνους όπως ανέφερε το πρακτορείο Ρόιτερς.

Ειδικότερα, οι διατάξεις Ομπάμα περιλαμβάνουν αύξηση του μισθού των ομοσπονδιακών εργαζομένων στα 10,10 δολάρια από 7,25 που είναι σήμερα. Μάλιστα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε από το Κογκρέσο να επεκτείνει αυτό το μέτρο σε όλους τους εργαζομένους.

Κάλεσε ακόμη της επιχειρήσεις να αυξήσουν μονομερώς τους μισθούς και να προσλάβουν μακροπρόθεσμα ανέργους — και να πληρώνουν τις γυναίκες περισσότερα από τα 77 σεντς που κερδίζουν τώρα για κάθε δολάριο που κερδίζουν οι άνδρες, κάτι για το οποίο δήλωσε πως “μας φέρνει σε δύσκολη θέση”.

Ο κ. Ομπάμα είπε ακόμα ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες της κυβέρνησης για μείωση της εγκληματικότητας στις πολιτείες της Αμερικής, παρά την έλλειψη υποστήριξης από το Κογκρέσο σχετικά με τα μέτρα ελέγχου που αφορούν στην κατοχή όπλων.

Επίσης, δεσμεύτηκε ότι θα ασκήσει βέτο εάν γίνουν προσπάθειες για την επιβολή νέων κυρώσεων στο Ιράν.

Ο πρόεδρος επανέλαβε τέλος την έκκλησή του προς το Κογκρέσο να τον βοηθήσει να κλείσει τη στρατιωτική φυλακή του Γκουαντάναμο στην Κούβα, κάτι που αποτελεί ανεκπλήρωτη υπόσχεση της πρώτης θητείας του.

Facebook Comments