Στα καλά νέα της ημέρας περιλαμβάνεται η νέα παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας προκειμένου να περιορίσει τις εκροές κεφαλαίων και να συγκρατήσει την λίρα, αν και οι επενδυτές, όπως φαίνεται από την πορεία των αναδυόμενων αγορών της Ευρώπης παραμένουν επιφυλακτικοί. Χρηματιστές υποστηρίζουν ότι η Μεσόγειος και η Ανατολική Ευρώπη… φλέγονται.

Ο Ευρωπαϊκός Νότος και η Ελλάδα με τα μνημόνια, η Τουρκία και η Ουκρανία με την πολιτική αναταραχή, συνθέτοντας ένα ιδιαίτερα ευμετάβλητο περιβάλλον, γεγονός που αναγκάζει τα ξένα funds να προβαίνουν σε κινήσεις κατοχύρωσης ρευστότητας.

Ως αντανακλαστική και όχι ως ουσιαστική εκλαμβάνεται από την αγορά η αντίδραση του γενικού δείκτη. Με κίνηση προς τις 1.170 μονάδες, ο γενικός δείκτης ξεκίνησε σε θετικό πρόσημο στις 1.42 μονάδες, αλλά χωρίς την αρχική βοήθεια όλων των μετοχών. Για παράδειγμα η Εθνική έκανε νέα πορεία στα χαμηλά, δηλαδή στα 3,18 ευρώ και με απώλειες περίπου 2,5%, ενώ φαίνεται ότι αντιδρά με άνοδο 1,8%, στα 3,32 ευρώ, που σημαίνει ότι η μετοχή δεν έχει βρει ακόμα το «βήμα» της μετά το sell off των περασμένων ημερών. Ισχυρότερη είναι η αντίδραση σε Πειραιώς και Alpha με κέρδη 3% η πρώτη και 2,8% η δεύτερη, με την κεφαλαιοποίηση της Πειραιώς στα 8,7 δις. ευρώ, έναντι 7,9 δις. ευρώ της Εθνικής.

Ισχυρότερη είναι η αντίδραση που βγαίνει στον ΟΤΕ με κέρδη περίπου 5%, στα 10,40 ευρώ, στον ΟΛΠ που ενισχύεται κατά 4,75 ευρώ, πάνω από 4% η ΔΕΗ, στα 9,55 ευρώ και 4,30% ο ΟΠΑΠ, στα 9,94 ευρώ. Επίσης, στα 7,23 ευρώ ενισχύεται η ΕΧΑΕ, στο 1,96 ευρώ η Ιντραλότ, στα 11,55 η ΜΕΤΚΑ και στα 5,68 ευρώ ο Μυτιληναίος. Οι συναλλαγές μόλις που ξεπερνούν τα 21 εκατ. ευρώ.

Μεγάλοι όγκοι γίνονται στην Εθνική με 1,8 εκατ. τεμάχια και 6,1 εκατ. ευρώ, Alpha 1,820 εκατ. τεμάχια και 1,2 εκατ. ευρώ, Πειραιώς 1,1 εκατ. τεμάχια και περίπου 2 εκατ. ευρώ. Ο τζίρος στον ΟΤΕ προσεγγίζει τα 3 εκατ. ευρώ, στη ΔΕΗ το 1,7 εκατ. και στον ΟΠΑΠ το 1,4 εκατ. ευρώ.

Facebook Comments