Η δυστοκία στην επίτευξη συμφωνίας για το δημοσιονομικό κενό του 2014, η μη-ολοκλήρωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που συμπεριλαμβάνονταν στα προαπαιτούμενα για την αξιολόγηση του Δεκεμβρίου και η εκλογολογία των τελευταίων εβδομάδων αυξάνουν την αβεβαιότητα για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, τονίζουν οι αναλυτές της Eurobank στο τελευταίο οικονομικό τους δελτίο.

Όσον αφορά στο θέμα της διαπραγμάτευσης για την ελάφρυνση του χρέους, τονίζουν πως το κρίσιμο στοιχείο είναι για άλλη μια φορά ο χρόνος. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, παράταση των διαπραγματεύσεων αυξάνει την αβεβαιότητα και επιβαρύνει τις αναπτυξιακές προοπτικές για το τρέχον έτος.

«Το τέλος της κρίσης απέχει πολλά χρόνια ακόμη. Με δεδομένη την επαλήθευση των προβλέψεων για θετικό ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2014 θα χρειαστούν τουλάχιστον 8 χρόνια από την έναρξη της κρίσης ώστε να ανακτηθεί το κατά κεφαλήν εισόδημα που απωλέσθηκε την περίοδο 2008-2013. Για να γίνει όμως αυτό απαιτείται η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς η πλήρης εφαρμογή του προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», επισημαίνεται στο δελτίο της τράπεζας.

Σύμφωνα με τη Eurobank, στους βασικούς άξονες της κυβερνητικής πολιτικής περιλαμβάνεται η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, με έμφαση στην ενίσχυση του ανταγωνισμού και στη διατηρησιμότητα των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Πιο αναλυτικά, η τράπεζα υποστηρίζει πως οι βασικοί άξονες της κυβερνητικής πολιτικής για την επόμενη περίοδο περιλαμβάνουν την προώθηση του νομοσχεδίου για την εξάλειψη των περιορισμών στον ανταγωνισμό. Ειδάλλως, όπως λέει η Eurobank, περιορίζονται σημαντικά οι πιθανότητες εισόδου νέων επιχειρήσεων στην αγορά και προσφοράς νέων θέσεων εργασίας μεσοπρόθεσμα.

Οι άξονες περιλαμβάνουν επίσης την εξασφάλιση μιας βιώσιμης συμφωνίας για τη διατηρησιμότητα των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2013 χωρίς να υποθηκεύονται οι αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας καθώς και την επίτευξη μιας λύσης μέσα στο α’ εξάμηνο του 2014 για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
 

Facebook Comments