Νέα σενάρια για την έξοδο της χώρας στις αγορές με έκπληξη ακόμα και πριν από τις ευρωεκλογές. Αν και το τελευταίο έχει μηδαμινές πιθανότητες να συμβεί, λόγω της καθυστέρησης που παίζει η τρόικα ως προς την αξιολόγηση των οικονομικών επιδόσεων της χώρας μας τον ερχόμενο Απρίλιο, η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει το θέμα της παύσης των εκδόσεων εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, προκειμένου να σταματήσει η αιμορραγία ρευστότητας από τις τράπεζες.

Το τέλος της έκδοσης εντόκων, που αποτελεί και σύσταση προς τη χώρα μας εκ μέρους των δανειστών, θα εκμεταλλευτεί η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει την «έξοδο» της χώρας στις αγορές, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες τραπεζικές πηγές με μία έκδοση της τάξης των 2 – 3 δις. ευρώ, προκειμένου να δοκιμαστεί η εμπιστοσύνη της Ελληνικής οικονομίας από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, που ταυτόχρονα λειτουργούν συμβουλευτικά προς τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), η έκδοση ομολόγου από την χώρα μας θα γίνει συντονισμένα, προγραμματισμένα και μελετημένα, αφού οι ξένοι πιστωτές ζητούν, αλλά και αξιώνουν εγγυήσεις.

Μεταξύ των προτάσεων που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο και βεβαίως ο ΟΔΔΗΧ, ο οποίος καλείται να δοκιμάσει και πάλι την έξοδο της χώρας στις αγορές έπειτα από περίπου τέσσερα πέτρινα χρόνια είναι και οι εξής:

–          Το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται μοντέλο δημιουργίας καμπύλης επιτοκίων ομαδοποιώντας κοντινές λήξεις ή μακροχρόνιες λήξεις ομολόγων με ενδεχόμενη παράτασή τους για δύο ή τρία χρόνια ανάλογα την κατηγορία.  Και με ενιαίο επιτόκιο είτε πρόκειται για μακροχρόνιες λήξεις, είτε για βραχυπρόθεσμες.
–          Ταυτόχρονα με την καμπύλη επιτοκίων, η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους διεθνείς συμβούλους της που προγραμματίζουν την έξοδο της χώρας στις αγορές, έστω κι αν πρόκειται για το μικρό ποσό των 2 ή 3 δις. ευρώ, εξετάζει τιτλοποίηση μελλοντικών εισπράξεων του Δημοσίου, απαιτήσεων, εταιρειών ή ακινήτων.

Προηγούμενο σχέδιο για έξοδο της χώρας στις αγορές ανέφερε πως η πρώτη Ελληνική έκδοση θα πρέπει να συνοδεύεται από… ασημικά. Θα πρόκειται για ένα oμόλογο covered back, όπου η εγγύησή του δεν θα είναι άλλα, από ακίνητα φιλέτα, όπως η έκταση του παλαιού αεροδρομίου της Αθήνας, στο Ελληνικό ή η συμμετοχή του Κράτους σε μεγάλη εταιρεία, όπως η συμμετοχή του Δημοσίου στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος.

Επίσης, το επιτόκιο, εκτιμάται ότι θα κινηθεί περίπου 1% πάνω από την έκδοση των εντόκων, δηλαδή κοντά στο 5 με 6%, ενώ θεωρείτο ότι η έκδοση αυτή δεν θα συνδέεται με τα spreads, τα οποία εφόσον η χώρα φανεί συνεπείς στις δεσμεύσεις της απέναντι στους δανειστές, θα μπορούσε να υποχωρήσει στις 500 μονάδες.

Facebook Comments