Αγοραστές με το δάκτυλο στην σκανδάλη...

Χαρίτος Σταύρος

Αγοραστές με το δάκτυλο στην σκανδάλη..., ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Ως αντανακλαστική και μόνο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η σημερινή συνεδρίαση στο Χ.Α. με τον γενικό δείκτη να ανακάμπτει μέχρι τις 1.1148 μονάδες, ενώ δείχνει να ισορροπεί στις 1.144 μονάδες. Αν επρόκειτο για έντονο και μαζικό ενδιαφέρον, υποστηρίζουν οι χρηματιστές, η  σημερινή συνεδρίαση θα είχε και τζίρο, συμμετοχή. Κάτι τέτοιο όμως δεν συμβαίνει, αφού οι συναλλαγές διαμορφώνονται λίγο πάνω από τα 47 εκατ. ευρώ.

Έπειτα από απώλειες της τάξης του 8% σε τέσσερις μόλις συνεδριάσεις, η αγορά «προσπαθεί» να βρει το βήμα της. Η ομιλία του πρωθυπουργού στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, ουσιαστικά εγκαινίασε μία καυτή προεκλογική περίοδο μέχρι τις Ευρωεκλογές, δίδοντας ταυτόχρονα το στίγμα των επόμενων κινήσεων της κυβέρνησής του.

Σύμφωνα με τον κ. Α. Σαμαρά,  «σε λίγο επισημοποιείται το πρωτογενές πλεόνασμα (σ.σ. το οποίο θα διαμορφωθεί πάνω από 1 δις. ευρώ). Αμέσως θα δοθεί σε όσους έχουν ανάγκη. Πολύ σύντομα θα αρχίσει η συζήτηση για το χρέος. Πολύ σύντομα θα βγούμε στις αγορές. Αυτά θα γίνουν τους επόμενους μήνες».

Για την Euroxx οι διπλές εκλογές του Μαϊου θα κρίνει εν πολλοίς και τις επιδόσεις της αγοράς. Επιπλέον σημαντικός παράγοντας θα αποτελέσει και η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013, που αναμένεται να επικυρωθεί τον ερχόμενο Απρίλιο απ την Eurostat και να αποτελέσει τη βάση συζήτησης για μία νέα ελάφρυνση του χρέους.

Ισχυρή αντίδραση βγαίνει στον Μυτιληναίο, που αντιδρά στα 5,661 ευρώ, στην Jumbo, που επανέρχεται στα 12,40, στην Motor Oil στα 8,32 ευρώ, Τέρνα Ενεργειακή στα 4,13 και ΕΧΑΕ στα 7,12 ευρώ. Κέρδη σχεδόν 3% για την Εθνική, στα 3,24 ευρώ, με κίνηση στα 3,14, ΟΤΕ στα 10,31, ΔΕΗ στα 9,36 και ΟΠΑΠ στα 9,57 ευρώ.