Στόχος των παρεμβάσεων για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά είναι η μείωση των τιμών σε «καίριους τομείς της καθημερινότητάς μας», καθότι λόγω κρίσης δεν είναι δυνατό να αυξηθούν μισθοί και συντάξεις, όπως δήλωσε την Παρασκευή στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, τονίζοντας πως αυτή είναι «η πιο ουσιαστική κοινωνική πολιτική» της κυβέρνησης.

Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, με δεκάδες συστάσεις για την κατάργηση περιορισμών στην αγορά είναι «ένα μέσο για να αντιμετωπισθούν τα νομοθετημένα καρτέλ».

Ειδικότερα για ζήτημα του γάλακτος, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε η Ελλάδα έχει το τρίτο ακριβότερο γάλα στην Ευρώπη και υπογράμμισε πως το υπάρχον σύστημα παραγωγής, διανομής και επιστροφών «δημιουργεί πιέσεις στο κόστος, που αυξάνει την τιμή» που πληρώνει ο καταναλωτής.

Εκτίμησε πως η μείωση της τιμής του γάλατος θα μπορούσε να φτάσει το 20% με την απελευθέρωση της διατηρησιμότητας, και πρόσθεσε πως με τις προτεινόμενες αλλαγές θα δοθούν πλεονεκτήματα στους τοπικούς συνεταιρισμούς και τους αγελαδοτρόφους.

Σε ό,τι αφορά τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε πως στην Ελλάδα το κόστος τους είναι 27,6% υψηλότερο από το μέσο όρο των κρατών που έχουν αποσύρει την αποκλειστικότητα πώλησης στα φαρμακεία, διερωτώμενος εάν ο έλληνας καταναλωτής «πρέπει να είναι το κορόιδο της Ε.Ε.».

Τόνισε ωστόσο πως πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος με τα συναρμόδια υπουργεία για τα εν λόγω ζητήματα.

Facebook Comments