Πόσους «καίνε» οι φάκελοι του ΣΔΟΕ;

Axiaplus

Πόσους «καίνε» οι φάκελοι του ΣΔΟΕ;, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Αποκαλύψεις για πρόσωπα και πράγματα λίαν συντόμως, υπόσχονται υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΔΟΕ, επισημαίνοντας ότι πληθαίνουν τα στοιχεία που αφορούν στους ελέγχους μεγάλων υποθέσεων, που έχουν απασχολήσει και τη κοινή γνώμη.

Ο πρώτος φάκελος αφορά στους ελέγχους που γίνονται σε περίπου 300 αιρετούς σε όλη την Ελλάδα. Όπως επισημαίνουν τα στελέχη του ΣΔΟΕ, οι έρευνες βρίσκονται στο πιο κρίσιμο στάδιο, καθώς αναμένονται τα πρώτα δεδομένα από τις τράπεζες, σε απάντηση των αιτημάτων ανοίγματος λογαριασμών όλων των εμπλεκομένων προσώπων και η αίσθηση από τις έως τώρα έρευνες είναι ότι υπάρχει «ψαχνό».

«Βαρύς» χαρακτηρίζεται και ο φάκελος των ερευνών επί επενδυτικών προγραμμάτων, που συγχρηματοδοτούνται από κοινοτικούς πόρους. Οι έλεγχοι ξεκίνησαν εδώ και μήνες σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ομάδα Αντιμετώπισης της Απάτης (OLAF), με αφορμή το γνωστό σκάνδαλο στη Γ.Γ. Επενδύσεων, αλλά όσο προχωρούσαν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι, ο κύκλος των ερευνών άρχισε να διευρύνεται. Τις τελευταίες εβδομάδες γίνονται αλλεπάλληλες συσκέψεις στο ΣΔΟΕ, παρουσία στελεχών της OLAF αλλά και του υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ με βάση οδηγία που έχει δώσει ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αλλά και ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, υπολογίζεται ότι θα διενεργηθούν τουλάχιστον 2.000 έλεγχοι σε όλη την Ελλάδα. Το βασικό κριτήριο θα είναι το μέγεθος της επένδυσης, ενώ το ειδικό ηλεκτρονικό σύστημα του ΚΕΠΥΟ που "χτυπάει" όποτε ελέγχεται τιμολόγιο επιχείρησης που βρίσκεται στη "μαύρη" λίστα εικονικών τιμολογίων, έχει ήδη επιστρατευτεί προκειμένου να εντοπιστούν οι περιπτώσεις υπερτιμολόγησης δαπανών, οι οποίες με τη σειρά τους οδηγούν σε παράνομες επιδοτήσεις.