Εδώ και μέρες οι χρηματιστές στις διεθνείς χρηματαγορές βλέπουν την αξία του ρωσικού εθνικού νομίσματος να πέφτει σε σχέση με το ευρώ. Ενώ στις αρχές του έτους έπρεπε να καταβάλεις στη Μόσχα περίπου 40 ρούβλια για ένα ευρώ, στα τέλη του Ιανουαρίου η ισοτιμία είχε αυξηθεί στα 48,5 ρούβλια. Μέσα σε έναν μόλις χρόνο το ρούβλι έχασε το 20% της αξίας του σε σχέση με το ευρώ.

Η μεγάλη πτώση πολλών συναλλαγματικών ισοτιμιών τις τελευταίες εβδομάδες εξέπληξε ενδεχομένως πολλούς επιχειρηματίες ή ειδικούς, καθώς βρέθηκαν αντιμέτωποι με εξωγενείς παράγοντες. Από τότε που η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα έδειξε ότι προτίθεται να εγκαταλείψει σταδιακά την χαλαρή νομισματική πολιτική, οι επενδυτές αποσύρουν κερδοσκοπικά κεφάλαια από σχεδόν όλες τις αναδυόμενες οικονομίες. Όμως οι λόγοι για την υποτίμηση του ρωσικού εθνικού νομίσματος σχετίζονται κυρίως με την πορεία της ρωσικής οικονομίας.

Χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης
Η αναλύτρια ισοτιμιών της γερμανικής τράπεζας Commerzbank, Του Λαν Νγκουγιέν, εξηγεί: «Δύο είναι οι βασικοί λόγοι για την υποτίμηση του ρωσικού εθνικού νομίσματος. Η ανάπτυξη της ρωσικής οικονομίας επιβραδύνθηκε από το επισήμως αναμενόμενο 3,6% σε μόλις 1,3%, ενώ την ίδια στιγμή αυξήθηκε αισθητά ο πληθωρισμός. Η μόνη επιλογή που είχε η κεντρική τράπεζα για να τονώσει την ρωσική οικονομία ήταν η σταδιακή διολίσθηση του εθνικού νομίσματος».

Ο επικεφαλής του τμήματος εξωτερικού εμπορίου στο Γερμανικό Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Φόλκερ Τράιερ, εκτιμά ωστόσο ότι ίσως ένα «ασθενές» ρούβλι οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού στη Ρωσία, γεγονός που ενδέχεται να εξαναγκάσει την κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια, όπως συνέβη πρόσφατα στην Τουρκία και την Ινδία. Μια τέτοια κίνηση θα είχε επιπτώσεις στην πορεία της ρωσικής οικονομίας, αλλά και στους επενδυτές από το εξωτερικό.

Κακή είδηση για όσους παράγουν και διαθέτουν στη χώρα
«Για τον ξένο επενδυτή, ο οποίος παράγει στη Ρωσία και εξάγει στο εξωτερικό, η υποτίμηση του ρωσικού εθνικού νομίσματος είναι θετική, γιατί έτσι μειώνεται το κόστος στον τόπο παραγωγής, λέει ο Φόλκερ Τράιερ. Αν όμως κάποιος παράγει και διαθέτει τα προϊόντα του στην ρωσική αγορά, όπως κάνουν πολλές γερμανικές εταιρίες, και το νόμισμα στη χώρα παραγωγής υποτιμηθεί, τότε αυτομάτως μειώνεται το κέρδος που προκύπτει από την παραγωγή στη συγκεκριμένη χώρα. Με άλλα λόγια, η υποτίμηση του ρουβλίου δεν είναι καλή είδηση για τους επενδυτές που παράγουν στη Ρωσία».

Η επικεφαλής της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας, Ελβίρα Ναμπιουλίνα, σε πρόσφατη εμφάνισή της στη ρωσική τηλεόραση εξέφρασε την ελπίδα ότι το πλεόνασμα στο ισοζύγιο εξωτερικού εμπορίου θα ενισχύσει τους επόμενους μήνες την αξία του ρουβλίου στις αγορές. Ταυτόχρονα προσπάθησε να υποτιμήσει τους εσωτερικούς λόγους που οδήγησαν στην πτωση του εθνικού νομίσματος, λέγοντας ότι «δεν είναι το ρούβλι που καταγράφει απώλειες, αλλά το δολάριο και το ευρώ που ενισχύονται».

Facebook Comments