Έκλεισε σύμφωνα με πληροφορίες του καναλιού Σίγμα μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις η συμφωνία τρόικας – Λευκωσίας, και σε λίγο αναμένεται να ανακοινωθεί.

Ήδη, το προεδρικό μέγαρο έχει εξαγγείλει δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρήστου Στυλιανίδη σε λίγο οπότε και αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα το κλείσιμο της συμφωνίας.

Περικοπές μισθών, ανακατατάξεις σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των δημοσίων υπαλλήλων και ημικρατικών και πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις τα νέα μέτρα που περιλαμβάνονται στη συμφωνία.
Οι πρόνοιες του μνημονίου

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δάνειο θα είναι διάρκειας 20 ετών, με 10ετή περίοδο χάριτος. Τελική θέση της κυπριακής πλευράς είναι ότι το ποσό πρέπει να παραχωρηθεί ως το 2016, με δυνατότητα επιμήκυνσης της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι το 2018

Θα καταβληθεί εξάλλου μια προσπάθεια να πειστούν οι δανειστές ώστε να αρχίσουν να προσλαμβάνονται οι ωρομίσθιοι υπάλληλοι.

Σε αντιστάθμισμα, αναμένεται να υπάρξουν νέες αποκοπές μισθών, με ισχύ από το 2013. Το 2014 θα υπάρξουν νέες αποκοπές, διότι είχαν συμφωνηθεί στο πλαίσιο της προσυμφωνίας, ανακατατάξεις σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των δημοσίων υπαλλήλων και ημικρατικών και πρόσθετες φορολογίες.

Στο μεταξύ σύμφωνα με την εφημερίδα της Κύπρου Πολίτης, επίκειται απομάκρυνση του υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή.

Facebook Comments