To Βloomberg δίνει το σύνθημα για πάρτι στο XA

Χαρίτος Σταύρος

To Βloomberg δίνει το σύνθημα για πάρτι στο XA, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Στον απόηχο πληροφοριών του Bloomberg ότι η το τρίτο πακέτο βοήθειας προς τη χώρα μας θα περιλαμβάνει επιμήκυνση των δανείων στα 50 χρόνια και μείωση του επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης (0,5 ποσοστιαίες μονάδες) η αγορά ξεσπάει με κέρδη 2,72% στις 1.247 μον. και μεγάλο τζίρο, άνω των 73 εκατ. ευρώ.

Η αγορά βρέθηκε το πρωί σε φάση συσσώρευσης, λογικό κατά τους χρηματιστές έπειτα από τέσσερις συνεχόμενα ανοδικές συνεδριάσεις. Το κλίμα που καλλιεργείται στην αγορά αφορά στην παραγωγή καλών νέων και ειδήσεων το επόμενο διάστημα. Με εξαίρεση το «αγκάθι» των τραπεζών, ως προς τα αποτελέσματα του ελέγχου της Blackrock, κάτι που μετατίθεται χρονικά από μήνα σε μήνα σε επίπεδο μάκρο, η αγορά έχει να περιμένει καλά νέα. Το Eλληνικό PMI δείχνει ότι κινείται πάνω από τη βάση του 50, τη στιγμή που και οι λιανικές πωλήσεις, αλλά και οι πωλήσεις αυτοκινήτων κινούνται ανοδικά, δίνουν την αίσθηση πως τα στοιχεία αυτά αποτελούν τον πρόδρομο για την επιστροφή της χώρας στην ανάκαμψη. Οι προσδοκίες για πρωτογενές πλεόνασμα πέραν πάσης προσδοκίας το 2013 είναι μεγάλες, με μοναδικό κίνδυνο να εξανεμιστεί από την επιστροφή των χρημάτων που παρακρατήθηκαν από ένστολους, Πανεπιστημιακούς και Δικαστικούς το 2012.

Tαυτόχρονα, αρέσει στην αγορά η κινητικότητα για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού την ερχόμενη διετία, με κοινοτικές πηγές, αλλά και παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών να υποστηρίζουν ότι η συμφωνία στο συγκεκριμένο θέμα με την τρόικα βρίσκεται πολύ κοντά.  Ένα ακόμα νέο είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για να γίνει roll over στα ελληνικά ομόλογα ANFA που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες  ύψους 5,6 δισ. και τα 4,47 δισ. των προνομιούχων μετοχών των τραπεζών, ώστε να αποφευχθεί ένα νέο δάνειο και η τρόικα φαίνεται να είναι θετική. τα καλά νέα έχουν ενισχύσει το καλό κλίμα και σίγουρα οι επενδυτές που έχουν ποντάρει στην άνοδο, έχουν κάθε λόγο-με κάθε αφορμή- να βάζουν το λιθαράκι στήριξης της αγοράς. Όλα αυτά τα δεδομένα, θα βοηθήσουν αρκετά στη διαπραγμάτευση με την τρόικα και η ελληνική πλευρά ελπίζει ότι θα υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της 17ης Φεβρουαρίου.

Πιέσεις αρχικά στον ΟΠΑΠ μετά από δημοσίευμα των FT πως έχει ξεκινήσει δικαστική έρευνα στον Οργανισμό σχετική με την ιδιωτικοποίησή του. Η μετοχή υποχωρεί 1,32%, στα 9,74 ευρώ, με τους αναλυτές να συστήνουν αγορές στα "κάτω" της μετοχής. Και επιβεβαιώθηκαν αφού το χαρτί ενισχύεται πάνω από 3%. Η αγορά ιδίων μετοχών ανεβάζει τον ΟΤΕ, όπως και το στοίχημα της τιμής που θα δώσουν οι Γερμανοί στην κυβέρνηση για την αγορά του επιπλέον 10% που κατέχει το Δημόσιο στον Οργανισμό.  Η μετοχή ενισχύεται 3,8%, στα 11,71 ευρώ. Παρά τις μικρές διακυμάνσεις για τη ΔΕΗ, στα 10,30 ευρώ στην έναρξη των συναλλαγών, καθώς χθες δεν ψηφίστηκε κατ’ άρθρο το νομοσχέδιο για την πώληση του ΑΔΜΗΕ, το χαρτί ξεσπαθώνει και σημειώνει τα περισσότερα κέρδη στον 25άρη με άνοδο 5,43%.

Απώλειες και πάλι για τις τράπεζες, με την αγορά να ανησυχεί ως προς το ύψος του ανοίγματος που θα δείξει ο έλεγχος της Blackrock, καθώς υπάρχουν φόβοι για νέες κεφαλαιακές ανάγκες μεγαλύτερες των 4,5 δις. Ευρώ. Γύρισε ανοδικά και μάλιστα έντονα η Εθνική, στα 3,56 ευρώ με άνοδο σχεδόν 6%, 2,19% ενισχύεται η Πειραιώς, στο 1,88 ευρώ και 2,96% η Alpha, στα 0,69 ευρώ.
Επίσης, έγιναν δύο πακέτα στον ΟΤΕ, συνολικού αριθμού 530 χιλιάδων τεμαχίων στα 10,50 ευρώ. Ο συνολικός τζίρος ξεπερνάει τα 20 εκατ. Ευρώ την πρώτη ώρα τη