Το φράγμα των 3 δισ. ευρώ έσπασαν πέρυσι οι ελληνικές εξαγωγές προς την Τουρκία. Σύμφωνα με στοιχεία της TurkStat, οι ελληνικές εξαγωγές προς την γείτονα χώρα ανήλθαν στο ύψος των 3,17 δισ. ευρώ καταγράφοντας ποσοστιαία άνοδο της τάξεως του 17,4% σε σχέση με το 2012.

Αποτέλεσμα, ο όγκος του διμερούς εμπορίου την περασμένη χρονιά να ανέλθει στα 4,25 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 14,9% σε σχέση με το 2012 και το εμπορικό πλεόνασμα υπέρ της Ελλάδας ανήλθε σε 2,02 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 19% σε σχέση με το 2012. Σημειώνεται ότι οι τουρκικές εξαγωγές προς την Ελλάδα αυξήθηκαν πέρυσι κατά 8,2% στα 1,082 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με σχετικό report της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Άγκυρα (Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων), τα πετρελαιοειδή αποτέλεσαν το 74,96% των ελληνικών εξαγωγών στην Τουρκία και ακολουθούν τα πλαστικά, το βαμβάκι και το αλουμίνιο.

Εκτός από τα πετρελαιοειδή, οι λέβητες, τα λιπάσματα και τα φάρμακα είναι οι τρεις βασικές κατηγορίες προϊόντων που κατέγραψαν που εμφάνισαν τη μεγαλύτερη αύξηση εξαγωγών κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς σε σχέση με το 2012.

Facebook Comments