Διορθωτικές κινήσεις σε τρία ανοιχτά φορολογικά «μέτωπα» δρομολογεί η κυβέρνηση μετά τη θύελλα των αντιδράσεων. Αλλαγές έρχονται στο νέο φορολογικό καθεστώς για τους αγρότες, τα πρόστιμα της εφορίας για την υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων ΦΠΑ και τη μη έκδοση αποδείξεων και τον φόρο υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές αποφασίστηκαν χθες σε σύσκεψη που έγινε στο Μεγάρου Μαξίμου με τη συμμετοχή του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη.Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο θα υπάρξουν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για:

1. Αγρότες: Σχεδιάζεται η αύξηση από 10.000 ευρώ στις 15.000 ευρώ του ορίου για τον ετήσιο τζίρο των αγροτών, πάνω από το οποίο είναι υποχρεωμένοι να τηρούν βιβλία εσόδων και εξόδων, να εκδίδουν φορολογικά στοιχεία, να υποβάλουν συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών και να υποβάλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ. Εκτός από την αύξηση του ορίου του τζίρου για την τήρηση των βιβλίων εξετάζεται οι αγρότες να μην υποβάλουν ηλεκτρονικά κάθε μήνα τα στοιχεία για τις συναλλαγές τους, αλλά αυτό να γίνεται κάθε μήνα, αλλά κάθε έξι μήνες ή μια φορά τον χρόνο.

2. Πρόστιμα: Εξετάζεται, μεταξύ άλλων, η μείωση κατά 50% του προστίμου των 1.000 ευρώ ή 2.500 ευρώ για την εκπρόθεσμη υποβολή ΦΠΑ για την πρώτη φορά, προκειμένου να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν είχαν δόλο στην καθυστέρηση υποβολής της δήλωσης, με την προϋπόθεση συμμόρφωσης σε εύλογο διάστημα.

Ο διπλασιασμός του προστίμου δεν θα γίνεται με τη δεύτερη δήλωση που υποβλήθηκε εκπρόθεσμα, αλλά μετά από διενέργεια ελέγχου που θα πιστοποιεί υποτροπή εντός πενταετίας. Για να υπάρξει τετραπλασιασμός του προστίμου θα πρέπει να υπάρξει κατόπιν ελέγχου και δεύτερη υποτροπή.

Επιπλέον για τη μη απόδοση παρακρατούμενων φόρων επιβάλλεται πρόστιμο στο διπλάσιο του φόρου που δεν αποδόθηκε και σύμφωνα με πληροφορίες το πρόστιμο αυτό δεν θα αλλάξει. Στα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών προβλέπεται και η αλλαγή του προστίμου των 1.000 ευρώ ή 2.500 ευρώ για κάθε απόδειξη που δεν εκδίδουν οι επιτηδευματίες.

3. Φόρος υπεραξίας ακινήτων: Επανασχεδιάζεται από μηδενική βάση ο φόρος υπεραξίας 15% που επιβάλλεται στις μεταβιβάσεις ακινήτων, καθώς διαπιστώθηκε ότι όπως ισχύει σήμερα είναι ανεφάρμοστος στην πράξη και παρουσιάζει πολλές ατέλειες. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται η καθιέρωση ενός μαθηματικού τύπου για τον αυτόματο προσδιορισμό των τιμών κτήσης και πώλησης του ακίνητου, προκειμένου στη διαφορά που θα προκύψει να επιβληθεί φόρος υπεραξίας 15%.

Εκρηξη φοροδιαφυγής αποκάλυψε το ΣΔΟΕΜεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής και αδήλωτων εισοδημάτων με ονόματα από τον χώρο της πολιτικής και του καλλιτεχνικού χώρου, γνωστές εταιρείες αλλά και μεγαλογιατρούς, ένα γνωστό μέντιουμ με έντονη παρουσία σε περιφερειακά κανάλια, και ένα πρώην πιλότο της Ολυμπιακής Αεροπορίας αποκάλυψε το ΣΔΟΕ.

Ορισμένες περιπτώσεις είναι προκλητικές όπως, για παράδειγμα, του γνωστού μέντιουμ, ο οποίος έκρυψε από την εφορία το ποσό των 700.000 ευρώ. Παράλληλα το ΣΔΟΕ ολοκλήρωσε τον έλεγχο στην άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας πολιτικού που προέρχεται από τον καλλιτεχνικό χώρο και ο οποίος πριν εμπλακεί με την πολιτική, του καταλογίσθηκε παράβαση για μη έκδοση 2 φορολογικών στοιχείων ύψους 55.000 ευρώ για τη χρήση του 2007. Επίσης, μετά από έλεγχο εντοπίστηκαν:

Γνωστός ιατρός χειρουργός οφθαλμίατρος να μην έχει εκδώσει αποδείξεις στους ασθενείς του συνολικού ύψους 1.561.000 ευρώ.

Δημοτική επιχείρηση του δήμου Ηλιούπολης, η οποία δεν εξέδωσε σε 932 πελάτες φορολογικά στοιχεία ύψους 54.794 ευρώ.

Δύο γνωστές ΠΑΕ της Θεσσαλονίκης να έχουν εκδώσει εικονικά τιμολόγια σε διάφορες επιχειρήσεις και τους καταλογίσθηκαν πρόστιμα ύψους 5.376.000 ευρώ.

Γνωστή ασφαλιστική εταιρεία, της οποίας έχει ανακληθεί η άδεια από το 2007, η οποία υπερτιμολόγησε το τίμημα εξαγοράς ακινήτου κατά 4.000.000 ευρώ, με σκοπό την εξαπάτηση της εποπτεύουσας αρχής για την ανανέωση της άδειας λειτουργίας.

Πρώην πιλότο της Ολυμπιακής Αεροπορίας, που δεν είχε δηλώσει συνολικά εισοδήματα ύψους 1.457.000 ευρώ.

Facebook Comments