Σχέδιο Ντράγκι για να διοχετευθεί ρευστότητα άνω των 180 δισ. ευρώ στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, αναμένεται να τεθεί επί τάπητος σύμφωνα με διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία κατά την σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι δύσκολα θα υπάρξουν αποφάσεις σήμερα και παραπέμπουν για οριστικοποίηση των αποφάσεων στη συνεδρίαση του Μαρτίου.

 Η ΕΚΤ έχει απορροφήσει ολόκληρη την ποσότητα ρευστού από το πρώτο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, αποσύροντας 175,5 δισ. ευρώ από την αγορά, περίπου 24 δισ. ευρώ περισσότερα από την προηγούμενη εβδομάδα. Επιπλέον, οι τράπεζες έλαβαν περίπου 20 δισ. λιγότερη ρευστότητα στην τελευταία εβδομαδιαία διαδικασία χορήγησης ρευστότητας που πραγματοποίησε η ΕΚΤ.

Ήδη οι ανησυχίες για περιορισμό της ρευστότητας ώθησαν τον Ιανουάριο το οvernight διατραπεζικό επιτόκιο EONIA σε επίπεδα υψηλότερα από το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ, που κυμαίνεται σήμερα στο 0,25%. Τώρα το εν λόγω επιτόκιο έχει μειωθεί ξανά στο 0,14%, όμως αναλυτές εκτιμούν ότι θα υπάρξει πρόβλημα εάν κλιμακωθεί ξανά και θα περιπλέξει ακόμη περισσότερο το έργο της ΕΚΤ, που ήδη βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο αποπληθωρισμού.

Δύο ημέρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ, όπου πιθανόν να κριθεί αναγκαία μια παρέμβαση, ο κ. Ντράγκι είχε ζητήσει τη στήριξη της Γερμανίας για να καταργηθεί η πρακτική της λεγόμενης «αποστείρωσης», της πρακτικής δηλαδή που απορροφά το χρήμα το οποίο είχε δαπανήσει η ΕΚΤ για την αγορά ομολόγων από χώρες που είχαν δοκιμαστεί περισσότερο από την κρίση χρέους της Ευρωζώνης, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Facebook Comments