Κατά τις προηγούμενες ημέρες οι αναδυόμενες αγορές βρέθηκαν στο επίκεντρο των εξελίξεων καθώς οι επενδυτές απέσυραν την εμπιστοσύνη και μαζί με αυτή και τα κεφάλαιά τους από τα emerging markets.

Ο στρατηγικός αναλυτής της BlackRock Russ Koesterich στο εβδομαδιαίο σχόλιό του για τη πορεία της παγκόσμιας οικονομίας εξηγεί τις βασικές αδυναμίες των αναδυόμενων οικονομιών παραθέτοντας τρία σημαντικά χαρακτηριστικά τους που όπως επισημαίνει πολλοί επενδυτές αγνοούν.

Η πρώτη αλήθεια για τις αναδυόμενες οικονομίες είναι ότι χαρακτηρίζονται από υψηλή μεταβλητότητα. Οι αναδυόμενες αγορές έχουν υψηλή μεταβλητότητα και αναμένεται το χαρακτηριστικό αυτό να παραμείνει στο βραχυπρόθεσμο διάστημα. Καθώς η FED συνεχίζει το “taper”τα νομίσματα των αναδυόμενων οικονομιών παραμένουν υπό καθεστώς πίεσης και σε συνδυασμό με σημαντικές ανακατατάξεις που παρατηρούμε στο εσωτερικό τους (Τουρκία, Ινδονησία) ο κίνδυνος αναμένεται να συνεχίσει να είναι αυξημένος.

Η δεύτερη αλήθεια για τις αναδυόμενες αγορές είναι ότι όλες οι οικονομίες δεν είναι ίδιες. Με άλλα λόγια τα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οικονομίες όπως η Τουρκία και η Ινδονησία δεν είναι τα ίδια με τις συνθήκες που επικρατούν σε χώρες όπως η Ουκρανία και η Ταϊλάνδη. Οι πιο προσαρμοστικές χώρες σε σχέση με τις υπόλοιπες αγορές είναι οικονομίες της Ασίας όπως η Κίνα και Νότια Κορέα οι οποίες παρουσιάζουν εμπορικό πλεόνασμα και αυξημένα αποθέματα συναλλάγματος.

Η τρίτη και σημαντικότερη αλήθεια από επενδυτικής άποψης είναι ότι οι αναδυόμενες αγορές προσφέρουν πολύ μεγαλύτερες αποδόσεις από τις ώριμες αγορές. Δεδομένου ότι αναπτύσσονται ταχύτερα από άλλες οικονομίες, οι αναδυόμενες αγορές φαίνονται σχετικά φθηνές στους επενδυτές. Αυτή την περίοδο οι μετοχικές αγορές των αναδυόμενων οικονομιών είναι υποτιμημένες κατά 40% σε σχέση με τις τιμές που επικρατούν στις μετοχικές αγορές των αναπτυγμένων οικονομιών γεγονός που δίνει σημαντικές ευκαιρίες επένδυσης.

Στο τέλος της τοποθέτησής του ο στρατηγικός αναλυτής της BlackRock τονίζει ότι παρά τα εγγενή προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικονομίες αυτές, οι προοπτικές ανάπτυξής τους τις καθιστούν ιδιαίτερα ελκυστικές στο μεσοπρόθεσμο μέλλον..

Facebook Comments