Συνεχίζει ανοδικά για έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση η αγορά, έπειτα από τα πραγματικά καλά νέα που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες, αυτά που αφορούν στο πως το Ελληνικό χρέος θα καταστεί βιώσιμο.

Η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων σε πενήντα χρόνια από τριάντα σήμερα, η περεταίρω μείωση του επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης, πρόσθετη χρηματοδότηση της τάξης των 10 – 15 δις. ευρώ, χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί αν θα είναι νέο δάνειο, η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος πέραν πάσης προσδοκίας, αφού λέγεται ότι θα ξεπεράσει το 1,5 δις. ευρώ, η βελτίωση στις λιανικές πωλήσεις και στις πωλήσεις αυτοκινήτων, η άνοδος άνω της βάσης του 50 του Ελληνικού PMI, αποτελούν ισχυρά στοιχεία ότι η Ελλάδα αρχίζει να συνέρχεται, προκαλώντας το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών.

Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. σε πέντε συνεδριάσεις καταγράφει άνοδο 10% και τα παράγωγα κινούνται μόνιμα σε premium. Ο γενικός δείκτης επιχειρεί εκ νέου κίνηση προς τις 1.250 μονάδες, με τον ΟΤΕ να ενισχύεται στα 11,88 ευρώ, ο ΟΤΕ στα 10,16 ευρώ και με άνοδο μεγαλύτερη του 2%, η ΔΕΗ 1,80%, στα 10,75 ευρώ, ο Μυτιληναίος στα 6,23 ευρώ, μετά την θετική σύσταση της Eurobank Sec. με τιμή στόχο τα 7,70 ευρώ για τη μετοχή.

Κέρδη και για τις τράπεζες, με την Εθνική να ενισχύεται πάνω από 2%, στα 3,57 ευρώ, η Alpha 1,17%, στο 0,69 ευρώ και η Πειραιώς 1,62%, στο 1,87 ευρώ.

Κι όχι μόνο αυτό. Η προσδοκία που υπάρχει είναι ότι εφόσον καταλήξουν θετικά οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την Ευρώπη για τη βιωσιμότητα του χρέους, είναι πιθανό να απομακρυνθεί ένας σοβαρός πολιτικός κίνδυνος, αυτός της διενέργειας πρόωρων εκλογών. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που απομένει είναι να φανούν οι όροι που θα συνοδεύουν τη νέα συμφωνία. Όσο πιο ευνοϊκοί είναι αυτοί, μετά από έξι χρόνια ύφεσης, τόσο το καλύτερο.

Αν υπάρχει ένα αγκάθι πάντως, αυτό είναι οι τράπεζες, η νέα ανακεφαλαιοποίησή τους, αλλά από τον ιδιωτικό τομέα, η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank και βεβαίως το πόρισμα της Blackrock, τα οποία έχουν πάει πίσω, λόγω της καθυστερημένης άφιξης της τρόικας. Επιπρόσθετα, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς να χαθεί το καλό momentum που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο δίμηνο και το ενδιαφέρον των ξένων για συμμετοχή στις αυξήσεις κεφαλαίου να ατονήσει.

Facebook Comments