Ραγδαίες εξελίξεις καταγράφονται τις τελευταίες ώρες στο Κυπριακό. Η κάθοδος της αμερικανίδας υφυπουργού Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ, φαίνεται πως ήταν καθοριστική αφού, χθες το απόγευμα, διέρρευσαν πληροφορίες για πιθανή συμφωνία των δύο πλευρών επί ενός κοινού ανακοινωθέντος για την επανέναρξη των συνομιλιών.

Σύμφωνα με το προσχέδιο που είδε το φως της δημοσιότητας, στο κοινό ανακοινωθέν η ελληνοκυπριακή πλευρά εξασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό αυτά που ζητούσε και που αφορούσαν τη μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα. Η δε τουρκοκυπριακή εξασφαλίζει αναφορές, σύμφωνα με τις οποίες η κάθε συνιστώσα πολιτεία, δεν θα έχει εξουσία επί της άλλης καθώς και ένα είδος εσωτερικής ιθαγένειας, η οποία όμως δεν θα υποκαθιστά την ιθαγένεια της ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας.

Διάσταση απόψεων

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης είχε χθες αλλεπάλληλες συναντήσεις με πολιτικούς αρχηγούς, ενώ σήμερα συγκάλεσε σύσκεψη του συμβουλίου αρχηγών, η οποία θα τοποθετηθεί επί των εξελίξεων. Όλα δείχνουν ότι ο κ. Αναστασιάδης θα απαντήσει θετικά στην προοπτική έναρξης των συνομιλιών στη βάση του συγκεκριμένου ανακοινωθέντος.

Το ίδιο όμως δεν ισχύει, για την ώρα τουλάχιστον, και για τον Ντερβίς Έρογλου. Χθες το βράδυ, ο λεγόμενος πρόεδρος των κατεχομένων, ανακοίνωσε ότι συμφωνία δεν υπάρχει και ότι ο ίδιος εμμένει στο τελευταίο προσχέδιο που υπέβαλε η τουρκοκυπριακή πλευρά κατά την πρόσφατη επίσκεψη Νταβούτογλου στα κατεχόμενα.

Aναταράξεις στο εσωτερικό

Οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών, φέρνουν τριγμούς στο εσωτερικό μέτωπο καθώς ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, εμφανίζεται έτοιμος να εγκαταλείψει την κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη, εκφράζοντας έντονες διαφωνίες για το περιεχόμενο του ανακοινωθέντος.

Τις οριστικές του αποφάσεις αναμένεται να τις λάβει μετά την Κυριακή, οπότε συμπληρώνονται οι εκλογικές διαδικασίες στο κόμμα. Την στήριξή του ωστόσο προς τον Πρόεδρο και την προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών, εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού.

Facebook Comments