«H υπερφορολόγηση αποτελεί βάρος για την ελληνική οικονομία, αλλά αυτή τη στιγμή η κατεύθυνση που δίνει η τρόικα στην κυβέρνηση είναι ότι υποχρεούται να εστιάσει στη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος, προκειμένου να γίνει αντιληπτό στους δανειστές ότι η χώρα τακτοποιεί τα του οίκου της.

Λαμβάνοντας όμως υπόψη ότι η Ελλάδα ανήκει σε μια νομισματική ένωση και δεν έχει τη δυνατότητα υποβάθμισης του νομίσματος της, οι κύριες άλλες επιλογές που έχει θα ήταν να προωθήσει επενδύσεις σε έργα υποδομής και να αυξήσει την προσφορά χρήματος ή να μειώσει τους φόρους για να δώσει ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη.

Με δεδομένο ότι οι παραπάνω επιλογές δεν είναι στη διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης στην παρούσα φάση, γίνεται ακόμα πιο κρίσιμη η προσπάθεια προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, για την επανεκκίνηση της οικονομίας» τονίζει ο  Πρόεδρος του Ομίλου Μυτιληναίος, Ευάγγελος Μυτιληναίος, με δηλώσεις του στο πρωτοσέλιδο άρθρο της International New York Times, που δημοσιεύθηκε χθες. Επίσης, σημείωσε τη μεγάλη πρόοδο που έχει επιτευχθεί στα δημοσιονομικά της χώρας, ενώ δηλώνει χαρακτηριστικά «η Ελλάδα τακτοποιεί τα του οίκου της».

Το άρθρο θέτει το προβληματισμό του κατά πόσο είναι αρκετό από μόνο του το πρωτογενές πλεόνασμα για να βγει η Ελλάδα από την ύφεση στην οποία έχει επέλθει την τελευταία πενταετία, δεδομένου του μεγέθους του χρέους της χώρας, και της υψηλής ανεργίας. Οι φόροι που έχουν εφαρμοστεί στη χώρα θα είναι δύσκολο να διατηρηθούν, καθώς επιχειρήσεις και πολίτες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν πλέον στην πολύ υψηλή φορολογία, δημιουργώντας ανησυχία στις αγορές για την ικανότητα της χώρας να παρουσιάζει σταθερά πρωτογενές πλεόνασμα.

Ο Ε. Μυτιληναίος  ημείωσε ακόμα ότι καταγράφεται αναθέρμανση του ενδιαφέροντος από ξένους επενδυτές για την Ελλάδα. Το ενδιαφέρον όμως παραμένει συγκρατημένο καθώς το υπέρογκο χρέος της χώρας λειτουργεί ως τροχοπέδη για την προσέλκυση περισσότερων ξένων άμεσων επενδύσεων. Τόνισε τέλος ότι θα υπάρξει ανάπτυξη αλλά θα είναι μια αργή διαδικασία.

Η αρθρογράφος Liz Alderman, υπενθυμίζει την πρόσφατη συμμετοχή του μεγάλου Καναδικού fund Fairfax Holdings στο μετοχικό κεφάλαιο του Ομίλου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ και της Eurobank Properties.

Facebook Comments