Σημαντική υπέρβαση του στόχου για το πλεόνασμα «βλέπει» ο ΥΠΟΙΚ

Ναυτεμπορική

Σημαντική υπέρβαση του στόχου για το πλεόνασμα «βλέπει» ο ΥΠΟΙΚ, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Aκόμη και μικρότερη του αναμενόμενου 4% μπορεί να είναι τελικά η συρρίκνωση του ΑΕΠ για το 2013, σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σε επιχειρηματική λέσχη στη Φρανκφούρτη.

Όπως είπε, χάρη στις θυσίες των ελλήνων πολιτών και τη στήριξη των ευρωπαίων εταίρων, η ελληνική οικονομία αρχίζει να δείχνει τα πρώτα πολύ ενθαρρυντικά σημάδια σταθεροποίησης και ανάκαμψης.

Αναφερόμενος μεταξύ άλλων στο πρωτογενές πλεόνασμα, είπε πως αυτό που προβλέπεται στον προϋπολογισμό του 2014 για το 2013 είναι της τάξεως του 0,4% του ΑΕΠ, πρόσθεσε όμως πως, καθώς προκύπτουν νέα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, φαίνεται ότι ακόμη και αυτός ο φιλόδοξος στόχος θα ξεπεραστεί κατά πολύ.

Πρόσφατα, ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών είχε αναφέρει πως σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, μπορεί να εμφανιστεί πλεόνασμα άνω του 1 δισ. ευρώ.

Ο προϋπολογισμός, όπως παρουσιάστηκε τον Δεκέμβριο, προέβλεπε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 812 εκατ. ευρώ.

Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος αποτελεί βασική προϋπόθεση ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να ζητήσει νέα ελάφρυνση του χρέους της από τους εταίρους της στην Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.