…Ο FTSE 25 με βραχυπρόθεσμους στόχους τις 410 – 411 μονάδες και στη συνέχεια 417 εκτιμάται ότι κατοχυρώνοντας τα επίπεδα μπορεί να ξαναδοκιμάσει το νέο προηγούμενο υψηλό των 425 – 428 μονάδων που σημαίνει ότι ο Γενικός δείκτης θα ξαναδοκιμάσει το επίπεδο των 1.300 μονάδων.

…Θέμα stock picking τίθεται στην  αγορά από  τη στιγμή που ο γενικός δείκτης πάτησε τις 1.250 μονάδες, δηλαδή περίπου 130 μονάδες πιο ψηλά σε σχέση με τα χαμηλά των 1.126 μονάδων που έγραψε η αγορά στις 29/1. Η αγορά έφτασε να ενισχύεται για έξι συνεχόμενες συνεδριάσεις, αλλά αξιοσημείωτα κέρδη δεν έχουν κατοχυρωθεί, η Ευρώπη, όπως συνέβη την περίοδο που ξέσπασε η κρίση, άργησε να λάβει μέτρα, οπότε το ίδιο αναμένεται να συμβεί και στην περίπτωση της βιωσιμότητας του Ελληνικού χρέους, οπότε οι επενδυτές, όπως μεταφέρουν χρηματιστές βρίσκονται σε σταυροδρόμι. Από τη μία είναι η πλευρά εκείνων που βρίσκονται ήδη μέσα στην αγορά και από την άλλη, εκείνοι που πούλησαν από την κάθοδο του δείκτη από τις 1.300 μονάδες μέχρι τα χαμηλά των 1.15 μονάδων και θέλουν να ξαναμπούν. Για το λόγο αυτό, οι συναλλαγές είναι ιδιαίτερα υποτονικές, αγγίζοντας μόλις τα 56 εκατ. ευρώ.

…Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος μιλώντας στους New York Times είπε, μεταξύ άλλων ότι θα υπάρξει ανάπτυξη αλλά θα είναι μια αργή διαδικασία. Σημείωσε ακόμα ότι καταγράφεται αναθέρμανση του ενδιαφέροντος από ξένους επενδυτές για την Ελλάδα. Το ενδιαφέρον όμως παραμένει συγκρατημένο καθώς το υπέρογκο χρέος της χώρας λειτουργεί ως τροχοπέδη για την προσέλκυση περισσότερων ξένων άμεσων επενδύσεων.

…Σημείωσε ότι «η υπερφορολόγηση αποτελεί βάρος για την ελληνική οικονομία, αλλά αυτή τη στιγμή η κατεύθυνση που δίνει η τρόικα στην κυβέρνηση είναι ότι υποχρεούται να εστιάσει στη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος, προκειμένου να γίνει αντιληπτό στους δανειστές ότι η χώρα τακτοποιεί τα του οίκου της. Λαμβάνοντας όμως υπόψη ότι η Ελλάδα ανήκει σε μια νομισματική ένωση και δεν έχει τη δυνατότητα υποτίμησης του νομίσματος της, οι κύριες άλλες επιλογές που έχει θα ήταν να προωθήσει επενδύσεις σε έργα υποδομής και να αυξήσει την προσφορά χρήματος ή να μειώσει τους φόρους για να δώσει ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη. Με δεδομένο ότι οι παραπάνω επιλογές δεν είναι στη διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης στην παρούσα φάση, γίνεται ακόμα πιο κρίσιμη η προσπάθεια προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, για την επανεκκίνηση της οικονομίας».

…Την ίδια ώρα το 6,25 ευρώ αποτελεί και πάλι το κρίσιμο σημείο για τη μετοχή του Μυτιληναίου που διασπάται σήμερα με επόμενο στόχο το 6,50 – 6,60 ευρώ που είναι και το προηγούμενο υψηλό (στα 7,70 η νέα τιμή στόχος από Eurobank Sec,). Για το Μυτιληναίο βασικό κριτήριο θα είναι η κατάληξη της συμφωνίας με την Gazprom αναφορικά με τη μείωση του κόστους του φυσ. αερίου καθώς η αγορά γνωρίζει ότι διανύουμε μία χρονιά κατά την οποία οι τιμές του αλουμινίου θα παραμείνουν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.  Από την άλλη πλευρά όμως προσδοκάται βάσιμα η αποκλιμάκωση της έντασης με τη ΔΕΗ και η εύρεση ισορροπίας με βάση και την απόφαση της διαιτησίας.

…Τα στοιχεία τα οποία κατ ουσίαν “παίζει” η αγορά είναι η κατάληξη των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, όπου πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις. Αυτό θα συνδυαστεί με τις αναμενόμενες τροποποιήσεις στην άσκηση των warrants, το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση και την επικείμενη ιδιωτικοποίηση της Eurobank.  To oποίο έχει καταντήσει σαν το γιοφύρι της Άρτας ή σαν τη γέφυρα των στεναγμών…  αφού είναι ορατός ο κίνδυνος να χαθεί το καλό momentum για τις αυξήσεις κεφαλαίου…

…Παράλληλα τα funds διαβλέπουν ότι πάμε σε συγκεκριμένη λύση για το χρηματοδοτικό κενό της περιόδου 2015 – 2016 ενώ αναμένουν με θετικές προσδοκίες τις εξελίξεις σε ότι αφορά την επιμήκυνση του συνόλου των δανείων. Όλα αυτά έχουν επαναφέρει το θετικό κλίμα και δημιουργούν βραχυπρόθεσμα θετικές προσδοκίες στην χρηματιστηριακή αγορά. το 10ετές ομόλογο λήξης 2024 διαπραγματεύεται με απόδοση που κυμαίνεται περί τα 7,9%.

 

ΧΣ

Facebook Comments