Μετά από 15 μέρες, επαναλειτούργησε σήμερα το κυπριακό χρηματιστήριο εν μέσω των διαπραγματεύσεων της κυπριακής κυβέρνησης με την τρόικα που είχε ως αποτέλεσμα την οριστικοποίηση της δανειακής σύμβασης.

Η αγορά έκλεισε πτωτικά με τη μετοχή της Ελληνικής Τράπεζας να υφίσταται ισχυρή πίεση καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης και κλείνει με μεγάλες απώλειες. Οι τίτλοι της Τρ. Κύπρου και της Λαϊκής παρέμειναν σε αναστολή διαπραγμάτευσης.

Η σημερινή μέρα σημαδεύτηκε και από την παραίτηση του Υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή, καθώς όπως εξήγησε ο ίδιος, δεν μπορεί να παραμείνει στη θέση του υπουργού από τη στιγμή κατά την οποία η διερευνητική επιτροπή θα εξετάσει και την περίοδο που διετέλεσε Πρόεδρος της Λαϊκής Τράπεζας.

Το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Οικονομικών αναλαμβάνει ο μέχρι σήμερα Υπουργός Εργασίας, Χάρης Γεωργιάδης. Στο Υπουργείο Εργασίας διορίζεται η Ζέτα Αιμιλιανίδου ΓΔ του Υπουργείου Εμπορίου.

Με πτώση έκλεισε και το χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ άνοδο καταγράφουν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, στην πρώτη ημέρα συναλλαγών μετά τις διακοπές του Πάσχα, με την προσοχή των επενδυτών στραμμένη στην Κύπρο, και μετά την ανακοίνωση του PMI και της ανεργίας της Ευρωζώνης.

«Ο PMI αναμένεται να αντανακλά τη μείωση της εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη τον περασμένο μήνα, με το πολιτικό αδιέξοδο στην Ιταλία και τη διάσωση της Κύπρου να λειτουργούν ως υπενθύμιση στις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές πως η κρίση είναι μακριά ακόμα από το τέλος της», υποστήριξε ο Craig Erlam της Alpari.

Ο αριθμός των ανέργων ανθρώπων στην ευρωζώνη σημείωσε άνοδο σε ποσοστό ρεκόρ το Φεβρουάριο, καθώς η δημοσιονομική κρίση και η κρίση χρέους της περιοχής συνεχίζεται και οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να κάνουν οικονομίες.

Η Eurostat ανακοίνωσε ότι 19,071 εκατομμύρια άνθρωποι ήταν άνεργοι στην ευρωζώνη το Φεβρουάριο, που είναι ο υψηλότερος αριθμός από το 1995 που ξεκίνησαν να καταγράφονται τα στοιχεία. Περίπου 33.000 επιπλέον άνθρωποι έμειναν άνεργοι το Φεβρουάριο, με το ποσοστό της ανεργίας να παραμένει στο 12% σε επίπεδο εργατικού δυναμικού. Το ποσοστό του Ιανουαρίου αναθεωρήθηκε υψηλότερα, επίσης στο 12%, που είναι το υψηλότερο στη βάση δεδομένων της Eurostat.

Όπως έδειξαν τα στοιχεία του υπουργείου Απασχόλησης, ο αριθμός των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας το Μάρτιο μειώθηκε κατά 4.979 σε σχέση με το Φεβρουάριο, έχοντας ενισχυθεί κατά 38.769 την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Ωστόσο, το Φεβρουάριο οι αιτήσεις αυξήθηκαν πάνω από τα 5 εκατομμύρια για πρώτη φόρα.

Σε ανοδικό έδαφος κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street με το βιομηχανικό Dow Jones να σημειώνει νέο ενδοσυνεδριακό ρεκόρ και τον S&P 500 να βρίσκεται σε τροχιά για νέο ιστορικό υψηλό.

Ανάλογα των εκτιμήσεων ήταν εξάλλου τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για τις εργοστασιακές παραγγελίες στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου, οι παραγγελίες αυξήθηκαν το Φεβρουάριο κατά 3% στα 491,98 δισ. δολ.

Εξαιρουμένου του κλάδου μεταφορών, οι παραγγελίες ενισχύθηκαν κατά 0,3%, ενώ οι παραγγελίες των διαρκών αγαθών σημείωσαν άνοδο 5,7%.

Σημειώνεται πως τον Ιανουάριο οι εργοστασιακές παραγγελίες υποχώρησαν σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία 1% αντί 2%.

Στην Κύπρο ο ΓΔ τιμών υποχώρησε στις 99,46 μονάδες με απώλειες 2,56% και ο δείκτης των 20 επίλεκτων τίτλων, FTSE, με μείωση 2,48% έκλεισε στις 39,32 μονάδες.

Η Ελληνική (HB)με όγκο €475 χιλ. καταγράφοντας απώλειες 19,76% έκλεισε στο €0,134.

Ο τίτλος με τη μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα της ημέρας είναι η APOLLO με όγκο €13,7 χιλ. καταγράφοντας απώλειες 19,85% έκλεισε στο €0,105.

Από τους τίτλους που έτυχαν διαπραγμάτευσης, 11 κινήθηκαν πτωτικά, 2 ανοδικά και 109 παρέμειναν αμετάβλητοι.

Facebook Comments