Αισιόδοξος ότι η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη είναι καθ’ οδόν εμφανίστηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος, μιλώντας στο Φόρουμ Νομισματικών και Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων (OMFIF) στο Λονδίνο, με θέμα: «Η ελληνική κρίση: Από το Grexit στο Grecovery».

«Οι θυσίες πλέον αποδίδουν καρπούς. Είμαι αισιόδοξος ότι η επαναφορά της Ελλάδας στην ανάπτυξη – το Grecovery – είναι καθ’ οδόν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο διοικητής της ΤτΕ.

Παράλληλα, έκανε λόγο για «σημαντική πρόοδο» ως προς τη δημοσιονομική προσαρμογή στη χώρα, την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητάς της, την αντιμετώπιση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών και την προώθηση μεταρρυθμίσεων απαραίτητων για το μετασχηματισμό της σε μια εξωστρεφή οικονομία, ενώ αναφέρθηκε και στις προκλήσεις που υφίστανται.

Ο κ. Προβόπουλος ανέλυσε, μεταξύ άλλων, τις δράσεις της Τράπεζας της Ελλάδος για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και την ανακεφαλαιοποίηση και αναδιάταξη του τραπεζικού τομέα.

Επίσης, αναφέρθηκε στη στρατηγική για ένα νέο τραπεζικό υπόδειγμα που, όπως είπε, «αποβλέπει στο να μπορέσουν να αποπληρώσουν οι τράπεζες τα κεφάλαια που έλαβαν από το κράτος και να χρηματοδοτήσουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας». Οι τράπεζες καθίστανται πλέον πιο αποτελεσματικές, εστιάζουν στις κύριες δραστηριότητες τους και αναδιοργανώνουν τα δίκτυά τους και τις δραστηριότητές τους στο εξωτερικό, τόνισε.

Ο κ. Προβόπουλος αναφέρθηκε  ακόμη στον σχεδιαζόμενο κώδικα συμπεριφοράς των τραπεζών με τους δανειολήπτες που θα ισχύσει από το 2015, με στόχο τη διασφάλιση της μέγιστης δυνατής αποπληρωμής των καθυστερούμενων δανείων και τη χαλάρωση των πιέσεων στους δανειολήπτες που επί του παρόντος αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Facebook Comments