Ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ιρλανδίας δήλωσαν σήμερα πως η έλξη που ασκεί η χώρα στους γίγαντες του Ίντερνετ έχει οικονομικές αιτίες και πως η Ιρλανδία δεν είναι “ένας φορολογικός παράδεισος”, δίνοντας έτσι μια έμμεση απάντηση στον Φρανσουά Ολάντ.

“Δεν έχουμε καμιά σχέση με τον ορισμό ενός φορολογικού παραδείσου”, διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός Έντα Κέλι στη διάρκεια μιας συζήτησης στην έδρα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στο Παρίσι.

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είχε δηλώσει χθες, Πέμπτη, πως η τακτική που εφαρμόζεται από τους γίγαντες του Ίντερνετ να καταβάλλουν όσο το δυνατόν λιγότερους φόρους “δεν είναι αποδεκτή”.

“Όλοι πρέπει να βρίσκονται στις ίδιες συνθήκες ανταγωνισμού, μεταξύ άλλων και σε ό,τι αφορά το φορολογικό τομέα”, είχε δηλώσει ο Ολάντ προσθέτοντας πως “πρέπει να αναλάβουμε δράση σχετικά μ αυτούς τους μεγάλους ομίλους που γνωρίζουμε και οι οποίοι εγκαθίστανται σε χώρες με χαμηλό ποσοστό φορολόγησης των εταιρειών”.

Ερωτηθείς για την πρόσφατη απόφαση του αμερικανικού ομίλου Yahoo! να συγκεντρώσει στην Ιρλανδία τις υπηρεσίες και τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών του στην Ευρώπη, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ίμον Γκίλμορ δήλωσε ότι αυτό “δεν προκαλεί έκπληξη”.

Ο Κένι από την πλευρά του, αναφέρθηκε στη βούληση του Yahoo να συναντήσει “όλους τους μεγάλους ομίλους του Ίντερνετ που είναι ήδη εγκατεστημένοι στην Ιρλανδία”.

“Η Ιρλανδία έχει γίνει κατά κάποιο τρόπο μια πρωτεύουσα του Ίντερνετ”, δήλωσε ο Γκίλμορ.

Ο Κένι έπλεξε επίσης το εγκώμιο “του κανονιστικού περιβάλλοντος” που υφίσταται στην Ιρλανδία για τον ψηφιακό τομέα και “από το οποίο θα μπορούσε να εμπνευσθεί οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα”.

Σε ό,τι αφορά τη φορολογία, ο πρωθυπουργός ήταν πολύ αυστηρός, υπενθυμίζοντας πως ο τομέας αυτός “ανήκει στην αρμοδιότητα του έθνους”. “Ήμασταν ανέκαθεν πολύ σαφείς στο θέμα αυτό”, τόνισε.

Η Ιρλανδία εφαρμόζει ένα πολύ χαμηλό ποσοστό φορολόγησης των εταιρειών, 12,5%, και αρνείται να το αλλάξει.

Πέραν αυτού του πολύ χαμηλού ποσοστού, ερωτήματα τίθενται και για το ρόλο που διαδραματίζει η Ιρλανδία στη στρατηγική ορισμένων πολυεθνικών οι οποίες πληρώνουν λιγότερους φόρους κάνοντας τα έσοδά τους να ταξιδεύουν από τη μια χώρα στην άλλη.

Facebook Comments