Η φοροδιαφυγή δεν εντοπίζεται με ευχολόγια, δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, απαντώντας στις επικρίσεις για τις παραβάσεις, τα πρόστιμα, αλλά και το νέο τρόπο υποβολής φορολογικών συγκεντρωτικών καταστάσεων.

«Αν δεν το κάναμε δεν θα μπορούσαμε να ελέγξουμε τη φοροδιαφυγή και να απελευθερώσουμε τους νόμιμους φορολογούμενους. Η φοροδιαφυγή δεν πιάνεται με ευχολόγια, αλλά με συγκεκριμένες ενέργειες. Σκοπός είναι να αλλάξει το μοντέλο λειτουργίας, που ήταν να ταλαιπωρούμε τον κόσμο για να πιάνουμε λίγους που φοροδιαφεύγουν. Να συγκεντρώνουμε τα στοιχεία στην πηγή και με αυτά να στοχεύσουμε στους ελέγχους», είπε ο κ. Θεοχάρης.

Ο γγ Δημοσίων Εσόδων, που ήταν κεντρικός ομιλητής σε παρουσίαση βιβλίου του οικονομικού επιθεωρητή του υπουργείου Οικονομικών Γιάννη Μάρκοβιτς, με τίτλο: «Στα ίχνη του οικονομικού εγκληματία: Ένα εγχειρίδιο θεωρίας και πρακτικής», παραδέχτηκε ότι υπάρχει πρόβλημα υποστελέχωσης στις εφορίες και στα τελωνεία της χώρας και έκανε γνωστό ότι το ΥΠΟΙΚ θα προχωρήσει σε προσλήψεις 1.000 εφοριακών και 150 τελωνειακών υπαλλήλων. Όπως υπογράμμισε οι οργανωτικές αλλαγές, που πραγματοποιούνται στις εφορίες της χώρας, αποσκοπούν στον έλεγχο του προσωπικού, σε σχέση με το φόρτο εργασίας κάθε υπηρεσίας, ενώ, όπως είπε, με το νέο οργανόγραμμα δεν θα γίνονται άσκοπες μετακινήσεις.

Σε ερώτηση αν υπάρχει γραφειοκρατία στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, ανέφερε ότι αυτά που έγιναν μέσα σε 6 μήνες, σε άλλες χώρες δεν γίνονται ούτε σε 5 χρόνια και σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε το 2009 μόνο το 30% των φορολογικών δηλώσεων είχε υποβληθεί ηλεκτρονικά και το 2013 το 97%.

Στη διάρκεια επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη ο κ.Θεοχάρης επισκέφθηκε τρεις ΔΟΥ και επισήμανε ότι όπως διαπίστωσε υπάρχουν ζητήματα, αλλά και πολλά ενθαρρυντικά σημάδια, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση εξάλλου, για τις επιχειρήσεις από τη Βόρεια Ελλάδα που «μεταναστεύουν» σε γειτονικές βαλκανικές χώρες, είπε ότι η οι αρμόδιες υπηρεσίες πραγματοποιούν συνεχείς ελέγχους, κυρίως σε θέματα φοροδιαφυγής και παράνομης κυκλοφορίας οχημάτων με πινακίδες ξένων χωρών.

Facebook Comments