Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα ξεκινήσουν και πάλι οι συνομιλίες για το Κυπριακό καθώς όπως μεταδίδουν τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου αποδέχθηκε το κοινό ανακοινωθέν, το οποίο ήταν η προαπαιτούμενο για να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον κύπριο πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη.

Όπως έγινε γνωστό  ο  Ντερβίς Έρογλου έκανε αποδεκτό το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος, μετά από συνάντηση που είχε το απόγευμα με τα τουρκοκυπριακά κόμματα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» και το «sigmalive», το βράδυ της Παρασκευής με μια λιτή ανακοίνωση,  το  λεγόμενο προεδρικό στα κατεχόμενα,  ανακοίνωσε ότι επήλθε συμφωνία επί του κοινού ανακοινωθέντος.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, στη γραπτή ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η τουρκοκυπριακή πλευρά και η ελληνοκυπριακή έφτασαν σε συμφωνία στο κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος που ετοιμάσθηκε για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων».

«Η διαδικασία των συνομιλιών προγραμματίζεται να ξεκινήσει αρχές της εβδομάδας», αναφέρει.

Από νωρίς την Παρασκευή είχε υπάρξει κινητικότητα ενώ  διπλωματικές πηγές, που επικαλούταν το ΑΜΠΕ, ανέφεραν ότι την  Δευτέρα ή την Τρίτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση του προέδρου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Έρογλου και να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν – Αναστασιάδη

Επίσης, όπως μετέδωσε το ΑΜΠΕ, είχε προηγηθεί, το βράδυ της Παρασκευής τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον κ. Νίκο Αναστασιάδη.

Κατά την διάρκεια της συνομιλίας τους ο αμερικανός αντιπρόεδρος εξέφρασε την «αταλάντευτη υποστήριξη» των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής για «μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για την επίτευξη της επανένωσης της Κύπρου σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία» .

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν τηλεφώνησε στον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και «εξέφρασε την εκτίμησή του για τη Δημοκρατία της Κύπρου, ως βασικό εταίρο σε μια περιοχή ζωτικής σημασίας».

Μάλιστα στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, τονίζεται ότι ο αντιπρόεδρος επανέλαβε τη δέσμευσή των ΗΠΑ για την εμβάθυνση της συνεργασίας με την Κύπρο και  την προώθηση των αμοιβαίων συμφερόντων των δύο μερών.

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι οι ΗΠΑ προσβλέπουν στη διερεύνηση νέων ευκαιριών για την προώθηση της οικονομικής ανάκαμψης και ανάπτυξης της Κύπρου, που θα φέρει την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία στο νησί και στην περιοχή.

Σημειώνεται ότι ο κύπριος ηγέτης κατά τη συνάντηση που είχε την Παρασκευή στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά είχει δηλώσει ότι από τις μέχρι στιγμής διεργασίες ενδέχεται σύντομα να υπάρξει συμφωνία για μια κοινή διακήρυξη.

Ωστώσο είχε διευκρινίσει ότι αυτό δεν αποτελεί λύση αλλά θέτει τις παραμέτρους στις οποίες πρέπει να κινηθούν οι δύο πλευρές, αλλά και η Τουρκία προκειμένου να επιτευχθεί  μια λύση που θα γίνεται αποδεκτή και από τους Ελληνοκύπριους, χωρίς να παραγνωρίζει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

Facebook Comments