ΗΠΑ: Νέα ταξιδιωτική οδηγία για το Σότσι με αιχμές για τη ρωσία

MarketNews

ΗΠΑ: Νέα ταξιδιωτική οδηγία για το Σότσι με αιχμές για τη ρωσία, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέδωσαν την Παρασκευή νέα ταξιδιωτική προειδοποίηση για τους Αμερικανούς που ταξιδεύουν στη Ρωσία προκειμένου να παρακολουθήσουν τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σότσι. Η κυβέρνηση προειδοποίησε τους ταξιδιώτες ότι δεν πρέπει να έχουν «καμία προσδοκία για την ασφάλεια των προσωπικών του δεδομένων» όταν θα χρησιμοποιούν τα ρωσικά δίκτυα τηλεπικοινωνιών, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Η ειδοποίηση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών εκδόθηκε την ίδια ημέρα που οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν στην Κωνσταντινούπολη έναν Ουκρανό ο οποίος επιχείρησε να καταλάβει ένα αεροσκάφος και να το οδηγήσει στο Σότσι.

«Οι Αμερικανοί ταξιδιώτες θα πρέπει να γνωρίζουν τις απειλές που υπάρχουν στον κυβερνοχώρο και να καταλάβουν ότι δεν πρέπει να έχουν καμία προσδοκία για το απόρρητο των προσωπικών τους δεδομένων όταν θα κάνουν χρήση των ρωσικών τηλεπικοινωνιακών δικτύων», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Η προειδοποίηση έρχεται εν μέσω μιας διαμάχης που έχει ξεσπάσει κατά την οποία Αμερικανοί αξιωματούχοι κατηγορούν τη Ρωσία ότι διέρρευσε στο Διαδίκτυο τη συνομιλία μεταξύ υψηλόβαθμης αξιωματούχου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του πρεσβευτή των ΗΠΑ, οι οποίοι συζητούσαν για μια πιθανή μελλοντική κυβέρνηση στην Ουκρανία.

Κατά τη συνομιλία ακούγεται η Βικτόρια Νούλαντ, η βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, να λέει στον πρέσβη ότι θα ήταν καλύτερα αν μια νέα ουκρανική κυβέρνηση είχε την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών παρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην προειδοποίηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται επίσης ότι «οι ρώσοι αστυνομικοί έχουν την εξουσία να σταματούν ανθρώπους για εξακρίβωση στοιχείων ανά πάσα στιγμή και χωρίς λόγο». Επίσης τονίζεται ότι οι Αμερικανοί που επισκέπτονται το Σότσι πρέπει να έχουν πάντα μαζί τους τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν την Πέμπτη ότι η Διοίκηση για την Ασφάλεια των Μεταφορών επέβαλε προσωρινή απαγόρευση μεταφοράς οποιουδήποτε υγρού, σπρέι, γέλης ή πούδρας, στις πτήσεις μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών.

Το υπουργείο Εξωτερικών επανέλαβε ότι οι αμερικανοί πολίτες που πρόκειται να παρακολουθήσουν του Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες θα «πρέπει να επαγρυπνούν συνεχώς για την προσωπική τους ασφάλεια» και ότι τέτοιου είδους εκδηλώσεις αποτελούν «ελκυστικό στόχο για τους τρομοκράτες».