Σκηνικό… αναβάθμισης στήνεται για την οικονομία, καθώς οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών συνηγορούν προς την κατεύθυνση αυτή. Η πληροφορία ότι τον Μάρτιο πρόκειται να έρθει στην Αθήνα ο επικεφαλής της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι, την περίοδο κατά την οποία ξεκινούν και επισήμως οι συζητήσεις για το χρέος, μόνο τυχαία δεν είναι.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, και μόνο η πληροφορία αυτή είναι αρκετή για να πυροδοτήσει νέο κύκλο αγορών στο Χρηματιστήριο, χωρίς να αποκλείουν στο ενδιάμεσο βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Άλλωστε, οι εισηγμένες που ρισκάρουν να βγουν στις αγορές και να συνάψουν ομολογιακά δάνεια το πετυχαίνουν πλέον με επιτόκια κοντά στο 5%, κάτι που αντιστοιχεί σε καλύτερη αξιολόγηση χώρας από τους ξένους οίκους.

Σε κάθε περίπτωση τα 10 δισ. ευρώ που αναμένεται να απελευθερωθούν από το roll over των Ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι Κεντρικές τράπεζες των κρατών μελών, σε συνδυασμό με την επιμήκυνση των δανείων σε πενήντα από τριάντα χρόνια για τη λήξη τους και με περεταίρω μειωμένο επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης, αποτελούν ειδήσεις για να συντηρήσουν ζωηρό το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Με ένα σερί επτά ανοδικών συνεδριάσεων απάντησαν οι αγοραστές στην διόρθωση των τριών προηγούμενων εβδομάδων ανατρέποντας πλήρως την εικόνα της αγοράς η οποία μπήκε σε ρότα νέων υψηλών. Τέσσερις καλές ειδήσεις από το μακροοικονομικό περιβάλλον ήρθαν να βελτιώσουν κλίμα και ψυχολογία δίνοντας ισχυρότερες ενδείξεις ανάκαμψης από την πραγματική οικονομία. Θετικές λιανικές πωλήσεις τον Νοέμβριο (+2,6%), δείκτης μεταποίησης πάνω από την τιμή που οριοθετεί την περιοχή της ύφεσης (51,4), καλύτερα από τα αναμενόμενα φορολογικά έσοδα για το 2013 (+1,7%) και αυξημένες πωλήσεις νέων αυτοκινήτων (+15,4%) τον Ιανουάριο είναι απτά δείγματα γραφής ότι η οικονομία αρχίζει να ξεκολλάει από το βυθό.

AEΠ

Το ενδιαφέρον πλέον έχει μετατεθεί στην επόμενη Παρασκευή όπου τα πρώτα στοιχεία για το πώς κινήθηκε η οικονομία στο σύνολο της στο δ’ τρίμηνο του 2013 θα καθορίσουν μια σειρά από ενέργειες που βασίζονται πάνω στην διακύμανση του βασικού δείκτη αναφοράς της οικονομίας.

Αφενός θα δώσουν μια καλύτερη ένδειξη για το αν είμαστε στον πυθμένα της ύφεσης αφετέρου θα καθορίσουν τα σενάρια πάνω στα οποία θα υπολογιστούν οι μελλοντικές ανάγκες των τραπεζών με βάση τον διαγνωστικό έλεγχο της Blackrock. Αν τα νέα είναι πολύ καλύτερα από τα αναμενόμενα τότε ίσως η ελληνική οικονομία δικαιούται άμεσα μια πιστοληπτική αναβάθμιση τόσο σε επίπεδο διαβάθμισης όσο και σε επίπεδο προοπτικών. Οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις στο ΧΑ και η θετική αυτονόμηση ίσως σε μεγάλο βαθμό έχουν την εξήγηση τους σε αυτό το ενδεχόμενο.

Τεχνική ανάλυση

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή κ. Εμ. Χατζηδάκη, «οι διαγραμματικές εξελίξεις ήταν εντυπωσιακές και οι διακυμάνσεις στην διάρκεια της εβδομάδας προσέφεραν συγκινήσεις στους εμπλεκόμενους. Τα κέρδη από τα χαμηλά έτους, από όπου και ξεκίνησε το ράλι, έχουν ξεπεράσει το 12%, οι βραχυπρόθεσμοι τεχνικοί δείκτες έχουν γυρίσει όλοι θετικοί ενώ και ο MACD επανήλθε μετά την συνεδρίαση της προηγούμενη Πέμπτης σε θέση αγορών. Οι ταλαντωτές παραμένουν σε ουδέτερες ζώνες βάζοντας πλέον ως πιθανότερο σενάριο στην πορεία του Γενικού Δείκτη την επίτευξη νέων υψηλών. Η ζώνη των 1300 – 1305 μονάδων αποτελεί την κυριότερη αντίσταση ενώ οι συναλλακτικοί όγκοι που θα απαιτηθούν για την διάσπαση της θα πρέπει να υπερβούν τα 140 εκ. ευρώ».

Facebook Comments