Οι ρωσικές αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση κατά της χρήσης του Bitcoin, τονίζοντας ότι το ψηφιακό νόμισμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ξέπλυμα χρήματος ή χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων και η χρήση του ως εναλλακτική μορφή χρήματος είναι παράνομη.

«Τα συστήματα ανώνυμων πληρωμών και τα ψηφιακά νομίσματα που έχουν αυξήσει την παρουσία τους σε σημαντικό βαθμό -μεταξύ τους και το πλέον γνωστό, το Bitcoin- είναι εναλλακτικές μορφές χρήματος και δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται από άτομα ή νομικά πρόσωπα», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ρωσίας.

Ο νόμος ορίζει ως μοναδικό νόμισμα που αναγνωρίζεται το ρούβλι και κατά συνέπεια η εισαγωγή οποιουδήποτε άλλου νομίσματος ή υποκατάστατου σε επίσημες πράξεις είναι παράνομη, όπως προστίθεται.

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας της χώρας που προειδοποιούσε τους πολίτες για τον μεγάλο κίνδυνο να υποστούν ζημίες από την έντονα κερδοσκοπική αγορά Bitcoin.

«Πολίτες και νομικά πρόσωπα κινδυνεύουν να εμπλακούν -ακόμη και ακούσια- σε παράνομες δραστηριότητες, όπως ξέπλυμα χρήματος για χρήματα από εγκληματικές δραστηριότητες, ή χρηματοδότηση της τρομοκρατίας», προειδοποίησαν οι αρμόδιες Αρχές.

Η εισαγγελία υπογράμμισε ότι σε συνεργασία με την κεντρική τράπεζα και τις διωκτικές Αρχές οργανώνουν την αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου ώστε να αποτρέψουν παράνομες δραστηριότητες με τη χρήση ψευδο-νομισμάτων.

Facebook Comments