«Μέσα στην εβδομάδα που άρχισε σήμερα θεωρείται ιδιαίτερα πιθανή μια συνάντηση του πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα με τον πρόεδρο της δημοκρατίας Τζόρτζο Ναπολιτάνο με αντικείμενο τον κυβερνητικό ανασχηματισμό», όπως μετέδωσε σήμερα η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας φέρεται ότι επιθυμεί να επισπεύσει την μετάβαση στην λεγόμενη «δεύτερη φάση» της κυβερνητικής δραστηριότητας: ο ανασχηματισμός θα πρέπει να συμπέσει με την υπογραφή ενός «προγραμματικού συμβολαίου» που θα επικεντρώνεται στις κύριες προτεραιότητες της κυβερνητικής δράσης μέχρι το τέλος του 2014.

Ο ιταλικός τύπος τις τελευταίες ημέρες, επικεντρώνεται σε ένα εναλλακτικό σενάριο: στην πιθανότητα μα διαδεχθεί τον Λέτα ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, ο Ματέο Ρέντσι, χωρίς την ανάγκη προσφυγής σε πρόωρες εκλογές. Ένα τέτοιο σενάριο θα προβλέπει την παραμονή στις τάξεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας των Δημοκρατικών, της Νέας Κεντροδεξιάς του Αντζελίνο Αλφάνο και της κεντρώας Επιλογής Πολιτών που ίδρυσε ο Μάριο Μόντι.

Ο ίδιος ο Ρέντσι υποβάθμισε αυτό το σενάριο. «Δεν έχουμε κάποιο πολιτικό όφελος αν ακολουθήσουμε τον δρόμο αυτό. Γιατί να το πράξουμε;» διερωτήθηκε σήμερα το πρωί μιλώντας στην εκπομπή Agorà του καναλιού Rai Tre.

Όμως στο εσωτερικό του Δημοκρατικού Κόμματος έχει ξεσπάσει σύγκρουση υποστηρικτές του Ρέντσι και του Λέτα.

Σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης, τρία θεωρούνται τα πιθανότερα πολιτικά σενάρια: η επίτευξη νέας προγραμματικής συμφωνίας από μέρους της κυβέρνησης Λέτα, η αντικατάσταση του Λέτα από τον Ματέο Ρέντσι ή, ως τρίτη εναλλακτική, η προσφυγή σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές πριν από την έναρξη της ιταλικής προεδρίας της Ευρωπαϊκή Ένωση (την 1η Ιουλίου).

Πολλά θα εξαρτηθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες από τις αποφάσεις του προέδρου Ναπολιτάνο και κατά δεύτερο λόγο από τις διαθέσεις του Λέτα, ο οποίος έχει επαναλάβει κατ΄ επανάληψη ότι «δεν εννοεί να παραμείνει στην πρωθυπουργία αν η κυβέρνηση δεν συνεχίζει να παράγει ουσιαστικό έργο».

Facebook Comments