…Η πορεία των τραπεζών στο ταμπλό, σύντροφοι, δείχνουν τι θα βγάλουν τα stress tests της BlackRock. Επίσης, το front running που παρατηρείται στην αγορά γίνεται εν όψει κάποιων σημαντικών ειδήσεων, που ο κ. Στουρνάρας, μία εβδομάδα μετά τις σχετικές διαρροές, δεν έχει ανακοινώσει. Κύριοι, η αγορά είναι momentum. Το καλό κλίμα θέλει επικοινωνία για να συντηρηθεί…

…Μία εβδομάδα που θα γραφτεί στην ιστορία για το ρεκόρ εκροών κεφαλαίων ήταν η προηγούμενη, με τους επενδυτές να «τραβούν» τα χρήματά τους από τις μετοχές και να τα «ρίχνουν» σε ομόλογα και ETFs.

…Τα ομόλογα νίκησαν τις μετοχές τον Ιανουάριο για πρώτη φορά από τον Αύγουστο, καθώς τα μακροοικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ, που εμφανίστηκαν κατώτερα των προβλέψεων των αναλυτών αλλά και η βουτιά των αγορών από την Κίνα μέχρι την Αργεντινή, οδήγησαν τους επενδυτές σε ασφαλέστερες τοποθετήσεις.

…«Τα πρόσφατα στοιχεία τρόμαξαν τους επενδυτές που άρχισαν να επανεξετάζουν το κατά πόσο η παγκόσμια ανάπτυξη θα συνεχίσει να αυξάνεται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών», δήλωσε ο κ. Ντάφνι Ροθ, επικεφαλής αναλυτής της ABN Amro Private Banking, η οποία διαχειρίζεται χαρτοφυλάκια ύψους 207 δισ. δολαρίων.

…Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι αναλυτές της Citi:
– Τα αμερικανικά funds σημείωσαν ιστορικά υψηλά εισροών σε ομόλογα και εκροών στις μετοχές.
– Την προηγούμενη εβδομάδα (μέχρι τις 5/2 συγκεκριμένα) καταγράφηκαν εισροές 14,8 δισ. δολαρίων σε ομόλογα και εκροές 28,3 δισ. δολάρια σε μετοχές.
– Τα αμερικανικά funds που ποντάρουν σε μετοχές χτυπήθηκαν από εκροές 24 δισ. δολαρίων, το 95% αυτών κατευθύνθηκε σε ETFs.
– Τα funds των αναδυόμενων αγορών έχασαν επιπλέον 6,4 δισ. δολάρια, στη 15η εβδομάδα απωλειών, που ήταν η μεγαλύτερη από τον Αύγουστο του 2010.

…Εντονο είναι το ενδιαφέρον για τη νέα παγκόσμια αναθεώρηση του Δείκτη MSCI, που θα ανακοινωθεί στις 12 Φεβρουαρίου στις 12 το βράδυ. Πρόκειται για την καθορισμένη αναθεώρηση των δεικτών του MSCI και σύμφωνα με πληροφορίες, στην Ελλάδα ωφελημένες θα είναι οι μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς και του ΟΤΕ.

…Οπως είναι γνωστό, ο MSCI δεν ανακοινώνει εκ των προτέρων τις αλλαγές στις σταθμίσεις, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν, από τις 11 ελληνικές μετοχές που συμμετέχουν οι δύο προαναφερόμενες ήδη έχουν σημειώσει σημαντικές αποδόσεις. Η Τράπεζα Πειραιώς καταγράφει άνοδο 26% από την αρχή του χρόνου και ο ΟΤΕ 22%. Με τη νέα αναθεώρηση εκτιμάται ότι θα τοποθετηθούν νέα κεφάλαια στην ελληνική αγορά τα οποία είναι άκρως απαραίτητα σ αυτή τη μεταβατική περίοδο.

…Τον Ιανουάριο του 2014 οι ξένοι επενδυτές στο σύνολό τους εμφάνισαν εισροές της τάξης των 142,11 εκατ. ευρώ. Οι εισροές προέρχονται από θεσμικούς επενδυτές (113,68 εκατ. ευρώ) και από νομικά πρόσωπα (40,24 εκατ. ευρώ), ενώ οι εκροές προέρχονται από ιδιώτες αλλοδαπούς (11,23 εκατ. ευρώ), από λοιπά νομικά πρόσωπα (0,56 εκατ. ευρώ) και από λοιπούς αλλοδαπούς επενδυτές (0,02 εκατ. ευρώ).

…Οι Ελληνες επενδυτές εμφανίζονται πωλητές, με εκροές κεφαλαίων ύψους 136,16 εκατ. ευρώ. Οι εκροές προέρχονται από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (68,93 εκατ. ευρώ), από αμοιβαία κεφάλαια (58,49 εκατ. ευρώ), από Ελληνες ιδιώτες (34,69 εκατ. ευρώ), από τον δημόσιο τομέα (2,74 εκατ. ευρώ), από ασφ. εταιρ. & συνταξιοδοτ. κεφάλαια (1,11 εκατ. ευρώ) και από λοιπές ιδιωτικές μη χρηματοοικονομικές εταιρείες (0,14 εκατ. ευρώ), ενώ οι εισροές προέρχονται από εταιρείες (ΑΕ, ΕΠΕ, ΟΕ, κ.λπ.) (27,98 εκατ. ευρώ), από εταιρείες επενδύσεων (1,76 εκατ. ευρώ) και από λοιπές ιδιωτικές χρηματοοικονομικές εταιρείες (0,20 εκατ. ευρώ).

ΧΣ

Facebook Comments