«Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής, που αξιολογεί η Τρόικα, το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται ότι θα είναι υψηλότερο από τα 812 εκατ. ευρώ ή το 0,4% του ΑΕΠ. Η χώρα, για δεύτερη συνεχόμενη φορά, υπερκαλύπτει τους δημοσιονομικούς στόχους του Προγράμματος. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών, που θα παρουσιάσει η Eurostat, το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται υψηλότερο, στα 3,9 δισ. ευρώ ή στο 2,1% του ΑΕΠ.

Δηλαδή, με τη μεθοδολογία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών (ΕΣΛ-95), ενσωματώνονται οι υπόλοιπες παράμετροι που εξαιρούνται με βάση τη μεθοδολογία του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής και, συνεπώς, το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώνεται σε υψηλότερο επίπεδο», ανέφερε ο Χ. Σταϊκούρας, προαναγγέλλοντας το ποσό του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013.

Με φόρα συνεχίζει και την Τρίτη ο γενικός δείκτης του Χ.Α. που κινείται πάνω από τις 1.260 μονάδες, ενώ στο ξεκίνημα βρέθηκε μέχρι και τα ψηλά των 1.274 μονάδων. Η αποκάλυψη του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα ότι με την μεθοδολογία της Eurostat το πρωτογενές πλεόνασμα ξεπερνάει κάθε πρόβλεψη και διαμορφώνεται στα 3,5 δις. Ευρώ, έναντι… μόλις 1,5 δις. Ευρώ που το υπολογίζει η Ελληνική κυβέρνηση, αποτελεί την κινητήρια δύναμη της αγοράς. Και όχι μόνο αυτό. Τα spreads έχουν υποχωρήσει στα χαμηλά των 585 μονάδων βάσης, η τιμή των Ελληνικών δεκαετών τίτλων έχουν σκαρφαλώσει στις 71,80 μονάδες και η απόδοση διαμορφώνεται στο 7,5%.

Την ίδια ώρα, η φήμη ότι η Alpha Bank βρίσκεται σε συνομιλίες με την Citigroup για την εξαγορά του δικτύου της στην Ελλάδα, δίνουν ώθηση στον τραπεζικό κλάδο. Κίνηση προς τα 3,80 ευρώ για την Εθνική, προς τα 2 ευρώ κινείται η Πειραιώς και άνοδο 2% για την Alpha  στα 0,708 ευρώ. Και όχι μόνο αυτό. Το καλό κλίμα περνάει και στα υπόλοιπα χαρτιά του 25άρη με τον ΟΤΕ να ενισχύεται σχεδόν κατά 1,5%, πάνω από τα 12,10 ευρώ, ο ΟΠΑΠ στα 10,23 ευρώ, η ΔΕΗ κινείται προς τα 11 ευρώ και ο Μυτιληναίος στα 6,31 με τις συναλλαγές στα 25 εκατ. Ευρώ. 

Facebook Comments