Στα 811 εκατ. ευρώ ή στο 0,5% του ΑΕΠ διαμορφώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα τον Ιανουάριο του 2014, έναντι 415 εκατ. ευρώ ή 0,2% του ΑΕΠ τον περυσινό Ιανουάριο, σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού που παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Μάλιστα, σύμφωνα με το υπουργείο, αν οι επιστροφές φόρων και οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων διαμορφώνονταν στο ύψος των στόχων, το πρωτογενές αποτέλεσμα θα ήταν 400 εκατ. ευρώ ή 50% υψηλότερα, δηλαδή σχεδόν τριπλάσιο από πέρυσι.

«Η μηνιαία ενημέρωση, από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους του υπουργείου Οικονομικών, για τα αποτελέσματα που προκύπτουν από την πορεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού έχει καταστεί εθιμική. Από τα μέχρι σήμερα στοιχεία προκύπτει ότι η χώρα, μετά από πολλά χρόνια, νωρίτερα από τις προβλέψεις, επιτυγχάνει πρωτογενές πλεόνασμα», δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας, παρουσιάζοντας τα στοιχεία.

Από τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα προκύπτει επίσης ότι και το δημοσιονομικό αποτέλεσμα είναι πλεονασματικό. Συγκεκριμένα, το πλεόνασμα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 595 εκατ. ευρώ ή στο 0,3% του ΑΕΠ, έναντι 177 εκατ. ευρώ ή 0,1% του ΑΕΠ τον περυσινό Ιανουάριο.

Τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώνονται στα περυσινά επίπεδα, χαμηλότερα όμως από τους στόχους. Και αυτό, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, λόγω των αυξημένων, έναντι των στόχων, επιστροφών φόρων και των μειωμένων εσόδων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Αναλυτικά, τα καθαρά έσοδα τόσο του Κρατικού όσο και του Τακτικού Προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε περίπου 4,4 δισ. ευρώ, όσο ήταν και τον περυσινό Ιανουάριο, ενώ τα έσοδα προ επιστροφών φόρων ανήλθαν στα 4,7 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 270 εκατ. ευρώ έναντι του περυσινού Ιανουαρίου. Αυτό οφείλεται, κυρίως, στα φορολογικά έσοδα που ήταν 370 εκατ. ευρώ υψηλότερα από τον περυσινό Ιανουάριο, αλλά και οριακά υψηλότερα έναντι του στόχου.

Όσον αφορά στις επιστροφές φόρων, κινήθηκαν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, πολύ υψηλότερα τόσο από πέρυσι όσο και έναντι του στόχου. Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκαν στα 294 εκατ. ευρώ, όταν πέρυσι τον Ιανουάριο ήταν 43 εκατ. ευρώ και ο στόχος για φέτος ήταν για 99 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, οι πρωτογενείς δαπάνες εμφανίζονται μειωμένες τόσο έναντι του στόχου όσο έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκαν στα 2,9 δισ. ευρώ, περίπου 1 δισ. ευρώ χαμηλότερα από τον Ιανουάριο του 2013 και περίπου 400 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από το στόχο.

Επίσης, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους μειώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2013, μαζί με τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων, στα 4,7 δισ. ευρώ, έναντι 9,2 δισ. ευρώ στο τέλος του 2012. Εμφανίζονται, μάλιστα, μειωμένες κατά 50% μέσα στο 2013.

Facebook Comments