Πορτογαλία: Προχωρά στην έκδοση 10ετών ομολόγων €3 δισ.

MarketNews

Πορτογαλία: Προχωρά στην έκδοση 10ετών ομολόγων €3 δισ. , ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Η Πορτογαλία προχωρά στη διάθεση ομολόγων αξίας 3 δισ. ευρώ που λήγουν τον Φεβρουάριο του 2024 μέσω τραπεζών, σύμφωνα με πηγή που έχει γνώση του σχεδίου, όπως μεταδίδει το πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg.

Πρόκειται για τη δεύτερη πώληση ομολόγων από την Πορτογαλία εφέτος, καθώς επίκειται το τέλος του διεθνούς προγράμματος διάσωσής της στα μέσα του Μαΐου. Η απόδοση των νέων τίτλων θα τιμολογηθεί στις 3,2 ποσοστιαίες μονάδες (320 μονάδες βάσης) επιπλέον του μέσου επιτοκίου της αγοράς (mid-swap rate), σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η Πορτογαλία είχε εκδώσει χρέος 10ετούς διάρκειας τον Μάιο, όταν διέθεσε ομόλογα αξίας 3 δισ. ευρώ μέσω τραπεζών με μία μέση απόδοση 5,669%, που αντιστοιχούσε σε 4 εκατοστιαίες μονάδες επιπλέον του επιτοκίου της αγοράς εκείνη την περίοδο. Τον Ιανουάριο, η χώρα πούλησε 5ετή ομόλογα αξίας 3,25 δισ. ευρώ, καθώς οι ενδείξεις ανάκαμψης της οικονομίας προκάλεσαν ράλι των ομολόγων κρατών μελών της Ευρωζώνης με τις υψηλότερες αποδόσεις.

Η απόδοση των 10ετών πορτογαλικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά δεν παρουσίασε σημαντική μεταβολή και διαμορφώθηκε στο 4,99%, ενώ είχε μειωθεί στο 4,92% –το χαμηλότερο επίπεδο από το 2010– στις 3 Φεβρουαρίου.

Η κυβέρνηση της Λισαβόνας σχεδιάζει εφέτος την έκδοση ομολόγων αξίας μεταξύ 11 δισ. ευρώ και 13 δισ. ευρώ και ο Οργανισμός Διαχείρισης του Χρέους της χώρας δήλωσε στις 15 Ιανουαρίου ότι θα προχωρήσει σε νέα δημοπρασία ομολόγων στο πρώτο εξάμηνο του έτους.