Υπερασπίζεται το ΟΜΤ ο Σόιμπλε

Deutsche Welle

Υπερασπίζεται το ΟΜΤ ο Σόιμπλε, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Σε συνέντευξή τους προς το Reuters, o γερμανός υπουργός Οικονομικών επιδοκιμάζει την απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας να παραπέμψει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την εξέταση της διαφιλονικούμενης απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την απεριόριστη αγορά κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, ΟΜΤ.

Υπέρ της αναγκαιότητας αλλαγής των συνθηκών
«Εάν το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Γερμανίας έχει αμφιβολίες, θα πρέπει να θέσει το ζήτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο», λέει χαρακτηριστικά ο Β. Σόιμπλε, διευκρινίζοντας ότι η προαναγγελία του προγράμματος ΟΜΤ από την ΕΚΤ συνέβαλε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών στο ευρώ. «Πιστεύω ότι στο μεταξύ έχει αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών στη σταθερότητα του ευρώ», αποφαίνεται ο Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι στην σταθερότητα αυτή συνέβαλαν και οι ηγέτες της ΕΕ, που δεσμεύθηκαν να κάνουν τα πάντα για να υπερασπιστούν το ευρώ.

Ο γερμανός υπουργός επαναλαμβάνει τις απόψεις του για την αναγκαιότητα περιορισμένων αλλαγών των ευρωπαϊκών συνθηκών προκειμένου να ενισχυθεί η ικανότητα δράσης και ελέγχου της ευρωζώνης, τονίζοντας: «Είναι αλήθεια ότι η παρούσα διακυβέρνηση της ευρωζώνης δεν επαρκεί…Και εφόσον είναι επιθυμητό θα πρέπει να προχωρήσουμε σε περιορισμένης έκτασης αλλαγές των συνθηκών». Ο κ. Σόιμπλε προβαίνει στην εκτίμηση ότι το 2015 θα υπάρξει πρόοδος στην κατεύθυνση αυτή.

«Θα βοηθήσουμε τις γοργά αναπτυσσόμενες χώρες»

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται καθησυχαστικός όσον αφορά την επίδραση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν η ΕΕ και οι γοργά αναπτυσσόμενες χώρες. Ο Σόιμπλε παραδέχεται ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν κάποιες αναδυόμενες οικονομίες επηρεάζουν και τις βιομηχανικές χώρες, όπως π.χ. τη Γερμανία που είναι μια εξαγωγική χώρα, ωστόσο, όπως διευκρινίζει, «η παγκόσμια οικονομία θα παραμείνει σταθερή». Ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός υπόσχεται γερμανική στήριξη στις αναδυόμενες οικονομίες. «Θα βοηθήσουμε τις γοργά αναπτυσσόμενες χώρες, -στο μέτρο των δυνάμεών μας- προκειμένου αυτές να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους, όπως και αυτές μας συμπαραστάθηκαν τα τελευταία χρόνια», επεσήμανε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.