Δεκτό έγινε το αίτημα του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τον διαχωρισμό της διάταξης για την ψήφο των ομογενών και των μεταναστών από το υπόλοιπο νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί απόψε στη Βουλή.

Το θέμα συζήτησε σήμερα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και υπέρ του διαχωρισμού και της εξάντλησης όλων των περιθωρίων προκειμένου να υπάρξει μια ευνοϊκότερη ρύθμιση, τάχθηκαν μετ επιτάσεως οι βουλευτές του Κινήματος.

Το ΠΑΣΟΚ ζήτησε να υπάρξει μια τελευταία διαβούλευση με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και συνταγματολόγους, κάτι που, σύμφωνα με πληροφορίες από τη Χαρ. Τρικούπη, θα κάνει αύριο ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης.

Το ΠΑΣΟΚ είχε αντιδράσει εξ αρχής, χαρακτηρίζοντας άκρως συντηρητική την εξέλιξη, τονίζοντας παράλληλα ότι πρόκειται για τελεσίδικη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Επίσης, επισήμανε πως αν η ΚΕΔΕ παρουσιάσει κάποια άλλη πρόταση και εγγυηθεί ότι δεν θα προσβληθεί το κύρος των εκλογών, τότε είναι έτοιμο να συμφωνήσει με μια ρύθμιση η οποία αφενός θα δίνει το δικαίωμα στους μετανάστες και τους ομογενείς να συμμετέχουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές και αφετέρου θα διασφαλίζει το κύρος των εκλογών.

Από τη συζήτηση που έγινε στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ διαφάνηκε ότι το θέμα μπορεί να διευθετηθεί σχετικά με τους ομογενείς, ενώ παρουσιάζει πολύ μεγάλες δυσκολίες σχετικά με τους αλλοδαπούς.

Το θέμα, πάντως, αφορά περί τα 10.800 άτομα, ενώ στις προηγούμενες εκλογές δικαίωμα συμμετοχής είχαν 12.500.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στον ALPHA ο Γραμματέας Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Καρύδης, πρόθεση της Χαρ. Τρικούπη είναι «στη συνταγματική αναθεώρηση να λήξει οριστικά αυτό το θέμα και να υπάρξει διάταξη που να το ξεκαθαρίζει πλήρως». Και πρόσθεσε ότι «θα προχωρήσουμε επίσης τον νόμο για την ιθαγένεια έτσι ώστε να διευρυνθούν τα δικαιώματα αυτών που ζουν στην Ελλάδα πολλά χρόνια και να υπάρχει η δυνατότητα να πάρουν ιθαγένεια».

Facebook Comments