«Δουλειά χασάπη, όχι χειρουργού»

Deutsche Welle

«Δουλειά χασάπη, όχι χειρουργού», ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Στην έκθεση της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων (δεν πρόκειται για την επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων υπό τον Ότμαρ Κάρας που διερευνά το ρόλο της Τρόικας, αλλά για παράλληλη επιτροπή) αναφέρονται οι «δραματικές κοινωνικές συνέπειες» της δραστηριότητας της Τρόικας.

Ο Αλεχάντρο Θέρκας, ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών, παρουσίασε την έκθεση, η οποία εγκρίθηκε από την Επιτροπή με 27 ψήφους υπέρ, επτά κατά και δύο αποχές και στην οποία υπογραμμίζονται τα σφάλματα της Τρόικας που οδήγησαν στην απώλεια 2 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας στις τέσσερις χώρες, Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία και Κύπρο, στην αύξηση της ανεργίας και κυρίως εκείνης των νέων, που στην Ελλάδα ξεπέρασε το 50%, στη συρρίκνωση των εισοδημάτων και σε νέες μορφές φτώχειας καθώς και στην υπερχρέωση μεγάλης μερίδας του πληθυσμού.

Δικέφαλο τέρας η Τρόικα

Γίνεται επίσης λόγος για παραβίαση συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως του Χάρτη των Κοινωνικών Δικαιωμάτων, ενώ υπενθυμίζονται οι προειδοποιήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας και του Συμβουλίου της Ευρώπης, που θεώρησαν εξ αρχής ακατάλληλα τα μέτρα.
Στην συνέντευξή του ο Θέρκας χαρακτηρίζει «δουλειά χασάπη και όχι χειρουργού» τη δραστηριότητα της Τρόικας.

Έκανε μάλιστα λόγο για ένα δικέφαλο τέρας, που το ένα του κεφάλι είναι Κομισιόν, η οποία επέβαλε δημοσιονομική λιτότητα χωρίς να λάβει μέτρα για την προστασία των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, με αποτέλεσμα «να έχουμε νέους φτωχούς και τους ήδη φτωχούς να γίνονται φτωχότεροι».

Το άλλο κεφάλι, σύμφωνα με τον σοσιαλιστή βουλευτή, είναι το ΔΝΤ, το οποίο προχώρησε στην κατάργηση συλλογικών συμβάσεων και μέρους της εργασιακής νομοθεσίας, προσβάλλοντας έτσι τον κοινωνικό ιστό στις χώρες της κρίσης. Ο Θέρκας χαρακτήρισε άσχετους του Τροϊκανούς και ζήτησε την αποκατάσταση των ζημιών με κοινοτικές χρηματοδοτήσεις. Έσπευσε μάλιστα να πει: «Μη με ρωτήσετε που θα βρεθούν τα λεφτά, διότι για τις τράπεζες βρήκαν 700 δισ. ευρώ προκειμένου να μην καταρρεύσουν».