Ιταλία: Παραιτήθηκε ο Λέτα

MarketNews

Ιταλία: Παραιτήθηκε ο Λέτα, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Την παραίτησή του στον ιταλό πρόεδρο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο υπέβαλε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα.Ο Λέτα μετέβη στο προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο γύρω στις 13:00 (14:00 ώρα Ελλάδας), μερικές ώρες αργότερα από ό,τι αναμενόταν και αφού προήδρευσε του υπουργικού συμβουλίου.

«Πάω στο Κυρηνάλιο για να υποβάλω τις παραιτήσεις (των μελών της κυβέρνησης) στον Αρχηγό του Κράτους. Ευχαριστώ όλους όσοι με βοήθησαν. "Ζήσε την κάθε ημέρα σαν να είναι η τελευταία"», είχε γράψει νωρίτερα στον λογαριασμό του στο twitter.

Ο γενικός γραμματέας της ιταλικής προεδρίας της Δημοκρατίας Ντονάτο Μάρα έκανε γνωστό ότι δεν θα χρειασθεί να παρουσιασθεί ο Λέτα ενώπιον του κοινοβουλίου για να επιβεβαιωθεί ότι πλέον δεν διαθέτει την πλειοψηφία.

Η ιταλική προεδρία θεωρεί ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα μπορέσουν να εκθέσουν τις απόψεις τους στη διάρκεια της συζήτησης στην Βουλή, για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην νέα κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι η ιταλική αντιπολίτευση, η Φόρτσα Ιτάλια και το Κίνημα Πέντε Αστέρων, είχαν ζητήσει να μεταβεί η κυβέρνηση Λέτα στην Βουλή και στην γερουσία για να εξακριβωθεί αν χαίρει ακόμη της εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου.

Οι διαβουλεύσεις του ιταλού προέδρου με τα κόμματα θα ολοκληρωθούν αύριο και στην συνέχεια θα αναθέσει, πιθανότατα στον Ματέο Ρέντσι, την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Ο Μάρα εξήγησε ότι η άμεση έναρξη των διαβουλεύσεων βοηθά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της οικονομικής κατάστασης και στην συνέχιση της υλοποίησης των θεσμικών αλλαγών.

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων έκανε σαφές ότι δεν θα πάρει μέρος στις διαβουλεύσεις.