Το σταφύλι αποτελεί ένα από τα αγαπημένα φρούτα, τόσο λόγω της δροσιστικής και ιδιαίτερης γεύσης του, όσο και της υψηλής θρεπτικής του αξίας. Είναι η ωφελιμότερη τροφή του ανθρώπου και πολύ δίκαια λέγεται βασιλιάς των φρούτων καθώς πολλές έρευνες μέχρι σήμερα έδειξαν ότι η κατανάλωση σταφυλιών έχει ευεργετικά αποτελέσματα για την υγεία. Ως καρπός του αμπελιού, το σταφύλι χωρίζεται σε 3 κατηγορίες ανάλογα με το χρώμα του: Λευκό, κόκκινο και μαύρο και το βρίσκετε από τον Ιούλιο μέχρι τον Οκτώβριο.

Ιδιότητες, θρεπτική αξία

Είναι πλούσια πηγή σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, περιέχει επίσης ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο και σίδηρο. Είναι καλή πηγή υδατανθράκων λόγω των σταφυλοσακχάρων που περιέχει κι έτσι αποτελεί καλή πηγή ενέργειας για τον οργανισμό. Τα 100 γραμμάρια σταφυλιών έχουν 80 θερμίδες.

  • Η ουσία ρεσβερατρόλη που έχει θεωρείται ως το ενεργό συστατικό που κάνει το σταφύλι να έχει θετικές επιδράσεις στην καρδιά και παράλληλα να παρουσιάζει αντικαρκινικές ιδιότητες

  • Έχει καρδειοπροστατευτική δράση χάρη στα φλαβονοειδή που περιέχει,  γνωστά και ως βιταμίνη Ρ

  • Περιέχει κουερσιτίνη που προστατεύει τον οργανισμό από καρδιαγγειακές παθήσεις και από καρκίνο

  • Είναι εξαιρετικό μυικό και νευρικό τονωτικό και άριστο αποτοξινωτικό

  • Είναι καλή πηγή φυτικών ινών, οπότε συντελούν στην καλή λειτουργία του εντέρου γι’ αυτό και θεωρείται φάρμακο κατά της δυσπεψίας και της δυσκοιλιότητας

  • Λόγω της περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη C ενισχύει το αμυντικό σύστημα

  • Βοηθά στην καλή όραση καθώς είναι πλούσια πηγή σε βιταμίνη Α

  • Eμποδίζει τη δημιουργία και τη δράση των ελευθέρων ριζών στον οργανισμό

  • Τα φλαβονοειδή που αφθονούν κυρίως στο κόκκινο σταφύλι, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, προστατεύουν την καρδιά, τα αγγεία και τους πνεύμονες

  • Σύμφωνα με έρευνα του Toxicology and Applied  Pharmacology προφυλάσσει το δέρμα από την ταλαιπωρία που δέχτηκε από τον ήλιο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και δρα ως αντιγηραντικός παράγοντας.

Παχαίνει;

Πολλοί έχουν την εντύπωση πως το σταφύλι παχαίνει και πως έχει πολλές θερμίδες, το οποίο δεν ισχύει για τους παρακάτω λόγους:

  • Γιατί 1 μεσαίο τσαμπί σταφύλια (40-50 ρόγες) έχει περίπου 150 θερμίδες όσο δηλαδή 2 μεγάλα άλλα φρούτα

  • Γιατί η φυσική γλυκύτητα του σταφυλιού οφείλεται στα φυσικά του σάκχαρα, την φρουκτόζη και όχι στην ζάχαρη, την σουκρόζη όπως την εννοούμε συνήθως

  • Το σταφύλι είναι φρούτο που τρώγεται ώριμο, συνεπώς τα φυσικά του σάκχαρα είναι παραωριμασμένα, όταν είναι πια βρώσιμο.

Σταφυλοθεραπεία

Είναι γνωστή εδώ και τουλάχιστον δύο αιώνες ως μια από τις αποτελεσματικότερες θεραπείες αποτοξίνωσης. Το πεπτικό σύστημα είναι σε ηρεμία αφού καταναλώνει μόνο ένα τρόφιμο. Το σώμα δαπανά το 30% για την πέψη και μπορεί να επικεντρώσει την υπόλοιπη προσοχή του στην καταπολέμηση των τοξινών.

 

Το σταφύλι είναι από τα πρώτα φρούτα που καλλιέργησε ο άνθρωπος. H πρώτη καλλιέργεια αμπελιού στην Ελλάδα έγινε στην Κρήτη σύμφωνα με κάποιους ερευνητές, ενώ για κάποιους άλλους στη Θράκη και χρονολογούνται γύρω στο 1.000 π.Χ.  Στη συνέχεια οι Έλληνες και οι Φοίνικες μετέφεραν αμπέλια στην Ιταλλία και η Σικελία έγινε κέντρο παραγωγής σταφυλιών. Για το σταφύλι, υπάρχουν αναφορές από τα έπη του Ομήρου και δεν είναι τυχαίο ότι κατείχε δεσπόζουσα θέση στα συμπόσια των αρχαίων.


 

Facebook Comments