Με άνοδο έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές

MarketNews

Με άνοδο έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές με τους επενδυτές να έχουν στραμμένα τα βλέμματα τους στην Ιταλία και στις πολιτικές εξελίξεις, ενώ έλαβαν ώθηση από τα θετικά στοιχεία για το ΑΕΠ της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,07% στις 6.664 μονάδες, ο γερμανικός DAX κέρδισε κατά 0,68% στις 9.662 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε άνοδο 0,63% στις 4.340 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε με κέρδη 0,46% στις 333,12 μονάδες, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας ενισχύθηκε κατά 2,5%.

Οι ευρωαγορές υποδέχτηκαν πολύ καλά τα στοιχεία για το ΑΕΠ της Γαλλίας και της Γερμανίας, των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωζώνης, τα οποία έδειξαν ότι η ανάπτυξη συντηρείται παρά τις αντιξοότητες. Κρίσιμη θα είναι και η ανακοίνωση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης εντός της ημέρας.

Παράλληλα, η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη το δ 3μηνο ανακοινώθηκε ότι ανήλθε στο 0,3%, μετά το μόλις 0,1% του γ 3μηνου, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν ότι η οικονομία του ενιαίου νομίσματος θα είχε αναπτυχθεί κατά 0,2%. Για το σύνολο του 2013, η οικονομία της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 0,4%, τάση που αναμένεται να αναστραφεί το 2014 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, που αναμένει ανάπτυξη 1,1%.

Στο ταμπλό, η ThyssenKrupp ενισχύθηκε κατά 4%, καθώς τα κέρδη που ανακοίνωσε το δ 3μηνο του 2013 ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Από τους 19 κλάδους του δείκτη Stoxx 600, εκείνος των μετάλλων κατέγραψε τα μεγαλύτερα κέρδη, με αφορμή την ενίσχυση του χρυσού και του ασημιού. Η Fresnillo, που δραστηριοποιείται κυρίως στα μεταλλεία του Μεξικό, ενισχύθηκε κατά 5,5% και η Polymetal International κέρδισε 3,6%.

Στον αντίποδα, η Investment AB Kinnevik υποχώρησε 12%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Οκτώβριο του 2008. Η σουηδική εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας Stenbeck ανακοίνωσε ότι ο ρυσθμός αύξησης του μερίσματος θα υποχωρήσει.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, κατά 0,3% αναπτύχθηκε η οικονομία της Γαλλίας το τέταρτο τρίμηνο του 2013, ελαφρώς υψηλότερα από ότι εκτιμούσαν οι αναλυτές. Το τρίτο τρίμηνο του 2013 η γαλλική οικονομία συρρικνώθηκε κατά - 0,15%. Συνολικά η γαλλική οικονομία αναπτύχθηκε με 0,3% το 2013.

Η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε 0,4% το τελευταίο τρίμηνο του 2013, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της Γερμανίας διαμορφώθηκε στο 1,3% το τέταρτο τρίμηνο, όπως ακριβώς και το προηγούμενο. Η ανάπτυξη της οικονομίας οφείλεται κυρίως στην ισχυρή αύξηση των εξαγωγών. Παρόμοια ανάπτυξη εμφάνισε και η οικονομία της Γαλλίας, η οποία αναπτύχθηκε 0,3% το τέταρτο τρίμηνο.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση η Eurostat ανέφερε ότι το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 13,9 δισ. ευρώ, εξαιτίας της αύξηση κατά 4% των εξαγωγών και της αύξησης μόλις 1% των εισαγωγών.