Κόντρα μεταξύ του Twitter και της κυβέρνησης του Καράκας έχει ξεσπάσει με αφορμή τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Βενεζουέλα. «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι οι εικόνες στο Twitter έχουν αποκλειστεί στη Βενεζουέλα. Θεωρούμε ότι είναι η κυβέρνηση που τις εμποδίζει», δήλωσε εκπρόσωπος του κοινωνικού δικτύου στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP). Όπως έγινε γνωστό, το Twitter προσέφερε στους χρήστες του ένα εργαλείο για να παρακάμψουν την φραγή.

Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα για να δημοσιεύσουν φωτογραφίες των γεγονότων, καθώς οι τηλεοράσεις δεν μεταδίδουν τα γεγονότα υπό τον φόβο της τιμωρίας. Οι κινητοποιήσεις στο Καράκας και σε διάφορες επαρχίες, είναι μέρος ενός κινήματος των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που στηρίζονται από την αντιπολίτευση και ξεκίνησαν πριν από δέκα ημέρες από φοιτητές που διαμαρτύρονται κατά του υψηλού κόστους διαβίωσης, της ανασφάλειας και των ελλείψεων σε είδη πρώτης ανάγκης.

Την Τετάρτη, η πρωτεύουσα Καράκας έγινε το επίκεντρο της μεγαλύτερης κινητοποίησης κατά του προέδρου Μαδούρο από την εκλογή του τον Απρίλιο του 2013. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν, δεκάδες τραυματίστηκαν και εκατοντάδες συνελήφθησαν. Η κυβέρνηση έχει καλέσει τους δικούς της οπαδούς να διαδηλώσουν το Σάββατο. Ο Μαδούρο κάλεσε τους υποστηρικτές του να διαδηλώσουν «για την ειρήνη και ενάντια στο φασισμό», χρησιμοποιώντας έναν όρο με τον οποίο αναφέρεται συχνά στην αντιπολίτευση, που η κυβέρνηση κατηγορεί ότι υποκινεί τη βία ώστε να προκαλέσει ένα «πραξικόπημα».

Τα γεγονότα των τελευαίων ημερών έχουν προκαλέσει ανησυχία στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών, που ζήτησαν από τις αρχές να ρίξουν φως στα γεγονότα. Την «ανησυχία» της εξέφρασε και η Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία κάλεσε την κυβέρνηση να «τείνει το χέρι» σε όλη την κοινωνία της Βενεζουέλας.

Πάντως, σε διπλωματικό επίπεδο, ο Μαδούρο έλαβε την «πλήρη υποστήριξη» των περιφερειακών του συμμάχων, του προέδρου του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα, του προέδρου της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγα και του προέδρου της Βολιβίας Έβο Μοράλες, οι οποίοι εκφράστηκαν εναντίον της «φασιστικής δεξιάς», ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Βολιβίας κατήγγειλε τον «τυχοδιωκτικό» χαρακτήρα της αντιπολίτευσης που πιθανόν επιδιώκει ένα νέο «πραξικόπημα».

Facebook Comments