Α. Σαμαράς: Σταδιακή μείωση των φόρων, εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι

MarketNews

Α. Σαμαράς: Σταδιακή μείωση των φόρων, εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Σταδιακή μείωση των φόρων, εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι για τα δημοσιονομικά πλεονάσματα, υπόσχεται ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και υποστηρίζει πως το πρωτογενές πλεόνασμα ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ.

«Το επίσημο, μεγάλο και πρόωρο πρωτογενές πλεόνασμα , η επιστροφή του στην κοινωνία, η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, η ανάκαμψη, η ελάφρυνση του χρέους και η επιστροφή στις αγορές θα γίνουν μέσα στη φετινή χρονιά. Και όλα μαζί θα συνθέτουν την εικόνα μιας άλλης Ελλάδας. Μιας νέας Ελλάδας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής».

Ο κ. Σαμαράς σημειώνει ότι το πλεόνασμα είναι τριπλάσιο απ όσο αρχικά υπολογιζόταν και επαναλαμβάνει ότι το μεγάλο ποσοστό του πλεονάσματος θα επιστραφεί στην κοινωνία, στους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ενστόλους. Τον Ιανουάριο το πρωτογενές πλεόνασμα είναι διπλάσιο απ ότι πέρυσι και η τάση συνεχίζεται στο πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, σημειώνει.

«Βγήκαμε από τους φαύλους κύκλους και μπαίνουμε σε ενάρετο κύκλο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός και τονίζει πως, μετά την καταπολέμηση της ανεργίας, η επόμενη μεγάλη προτεραιότητά του είναι η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης.

Τονίζει, όμως, ότι χρειάζεται προσοχή να μην επιστρέψουμε στα ελλείμματα. Ο κ. Σαμαράς κάνει λόγο για μείωση των φόρων λογιστικά - δηλαδή μείωση των φορολογικών συντελεστών και στον ΦΠΑ και στη φορολόγηση των φυσικών προσώπων και στη φορολόγηση κερδών. Προσθέτει όμως ότι «αυτό θα προχωρήσει μόνο σταδιακά και μόνο εφόσον πιάνουμε τα πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια».

Σημειώνει όμως ότι θα υπάρξει και ταμειακή μείωση των φόρων, όπως στα ακίνητα, που από το 2013 έως το 2016 θα φτάσει το 38%. Όλα αυτά, όπως λέει, μπορούν να γίνουν σταδιακά και μόνο εφόσον πιάνουμε τους στόχους για δημοσιονομικά πλεονάσματα.

Ο Πρωθυπουργός υποστηρίζει, εξάλλου, ότι η ανάπτυξη έρχεται πιο γρήγορα απ όσο προβλέπει το πρόγραμμα και σημειώνει πως «ως τα τέλη της φετινής χρονιάς η βελτίωση θα έχει αρχίσει να γίνεται αισθητή στο μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας».

Απορρίπτει πρόωρες εκλογές

Ο Πρωθυπουργός εκτιμά επίσης ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν θα είναι αρνητικό για την κυβέρνηση και δεν θα μπει σε πειρασμό για πρόωρες εκλογές.

«Βγαίνουμε από την κρίση. Κάθε μέρα θα το καταλαβαίνουν όλο και περισσότεροι. Γιατί να κάνουμε εκλογές τώρα, αφού αύριο τα πράγματα θα είναι καλύτερα και μεθαύριο ακόμα καλύτερα;», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Εξαπολύει, δε, επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι η πρότασή του ότι θα «σκίσει τα μνημόνια και θα αμφισβητήσει το χρέος αποτελεί αναγγελία εθελοντικής χρεοκοπίας». «Την ώρα που φθάσαμε στην όχθη του ποταμού πάνε να μας ξαναρίξουν στα βαθιά για πνίξιμο... Αυτό μας λένε. Δεν είναι απλώς "λάθος". Είναι παράκρουση», τονίζει ο Πρωθυπουργός.