«Σαν ταύρος σε υαλοπωλείο» συμπεριφέρθηκε η τρόικα σε όλη την Ευρώπη, σύμφωνα με την αντιπρόεδρο του γερμανικού κόμματος «Η Αριστερά» (Die Linke), Ζάρα Βάγκενκνεχτ, η οποία ζητά να αφαιρεθεί άμεσα η εξουσία από την τρόικα.

Η κ. Βάγκενκνεχτ θεωρεί αναπόφευκτο ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ενώ για τον Αλέξη Τσίπρα πιστεύει ότι θα ασκούσε πολιτική με περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετώπιζε την τρόικα και τη Γερμανία «με περισσότερο τσαγανό».

«Η τρόικα προκάλεσε μεγάλη δυστυχία. Έθεσε τη δημοκρατία εκτός ισχύος, διέλυσε την οικονομία και με τις επιταγές της, όχι μόνο δεν ελάφρυνε το χρέος, αλλά το διόγκωσε. Είναι πολύ εύκολο να διαπιστώσει κανείς ότι απέτυχε παταγωδώς, χάραξε λάθος πολιτική και τώρα επείγει να της αφαιρεθεί άμεσα η εξουσία από τα χέρια», αναφέρει η κ. Βάγκενκνεχτ, σε συνέντευξή της στην Deutsche Welle και, αναφερόμενη στο ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα, επισημαίνει ότι αποτελεί αποτέλεσμα μιας «άγριας» πολιτικής περικοπών, που έριξε τους Έλληνες στη φτώχεια και προκάλεσε κατάρρευση των επενδύσεων στη χώρα.

«Οι Έλληνες απώλεσαν το 40% των εισοδημάτων τους, πρόκειται για μια δραματική εξέλιξη που όμοιά της δεν έχει γίνει σε καμιά άλλη χώρα σε καιρό ειρήνης», δηλώνει η αντιπρόεδρος του Die Linke και προσθέτει: «Εάν συνυπολογίζαμε και τους τόκους, τότε το χρέος θα ήταν το ίδιο υψηλό. Τίποτα δεν έχει αλλάξει. Αυτή η πολιτική είναι εντελώς λανθασμένη».

Εξηγεί δε την απόφαση του κόμματός της να καταψηφίσει όλα τα πακέτα στήριξης για την Ελλάδα στην Μπούντεσταγκ, λέγοντας ότι «οι πόροι από τα ταμεία στήριξης δεν έφτασαν ποτέ στην Ελλάδα», καθώς «το 94% των πάνω από 200 δισ. ευρώ διοχετεύτηκε στους επενδυτές και στις τράπεζες -με αυτά τα χρήματα δηλαδή δεν στηρίξαμε τις ελληνικές συντάξεις, το ταμείο ανεργίας, δεν έγιναν επενδύσεις στη χώρα, αλλά πήγαν σε πλούσιους, οι οποίοι μέχρι τότε έπλεαν σε πελάγη ευτυχίας για τους υψηλούς τόκους από την Ελλάδα, για να καλύψουν στην ουσία τις απώλειές τους». Αυτή την πολιτική, συνεχίζει η κ. Βάγκενκνεχτ, «την απορρίπτουμε, κυρίως επειδή συνδέεται με άγρια μέτρα λιτότητας, δεν λειτούργησε». «Το χρέος είναι υψηλό. Αυτό δείχνει ότι η πολιτική που ακολουθήθηκε στην Ελλάδα δεν ήταν για τους ανθρώπους αλλά για τις τράπεζες», υπογραμμίζει και επαναλαμβάνει ότι ένα νέο “κούρεμα” θα είναι αναπόφευκτο.

«Έχω πειστεί ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος, το χρέος είναι πολύ υψηλό για να είναι βιώσιμο. Απλά προσπαθούν να αγοράσουν χρόνο», δηλώνει και προσθέτει: «Βέβαια, το πρόβλημα είναι ότι ενδεχόμενο “κούρεμα” θα έπληττε τους Ευρωπαίους φορολογούμενους, από τη στιγμή που μεγάλο τμήμα του ελληνικού χρέους έχει κρατικοποιηθεί. Αλλά γι αυτό ευθύνεται η ευρωπαϊκή πολιτική, που θα πρέπει να αναλάβει τώρα και τις συνέπειες. Ήταν μια παραπλανητική πολιτική, απαίτησαν μειώσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, μαζικές απολύσεις στο δημόσιο και ιδιωτικοποιήσεις, χωρίς να ασκήσουν καμιά πίεση στην ελληνική οικονομική ελίτ που ευθύνεται γι αυτήν την καταστροφή και να την πιέσουν να αναλάβει το κόστος της κρίσης με ένα τσουχτερό κεφαλαιακό φόρο».

Υποστηρίζει δε ότι η κρίση του ευρώ δεν έχει ξεπεραστεί γιατί δεν έχει αντιμετωπιστεί στις ρίζες της και ότι «χώρες, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιρλανδία συνεχίζουν να είναι υπερχρεωμένες, λιγότερο ή περισσότερο, και το γεγονός ότι τα ελλείμματα μειώθηκαν δεν οφείλεται στο ότι ξαφνικά έγιναν περισσότερο ανταγωνιστικές, αλλά στην κατάρρευση των επενδύσεων και της κατανάλωσης, και μαζί τους και των εισαγωγών».

Απαντώντας σε ερώτηση για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Αλέξη Τσίπρα, η κ. Βάγκενκνεχτ κάνει λόγο για έναν πολιτικό «εξαιρετικά χαρισματικό, εξαιρετικά δραστήριο», ο οποίος «δεν έρχεται από τον βούρκο των παλαιών διεφθαρμένων κομμάτων, αλλά εκπροσωπεί μια νέα φρέσκια πολιτική». Εξάλλου, στο ερώτημα πώς θα τον έβλεπε κάποια μέρα ως πρωθυπουργό, σημειώνει: «Δεν ξέρω πόσο ακόμη η ελληνική κυβέρνηση θα αρνείται νέες εκλογές, θα εξαρτηθεί και από την έκβαση των ευρωεκλογών. Νομίζω όμως ότι η πολιτική που θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ θα έφερνε περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη και περισσότερα κοινωνικά στοιχεία. Και κυρίως θα αντιμετώπιζε την τρόικα και τη Γερμανία με περισσότερο τσαγανό, από ό,τι κάνει η νυν κυβέρνηση».

Facebook Comments