Ο Μπάρι Νόρις, ένας από τους πιο επιτυχημένους διαχειριστές κεφαλαίων στην Ευρώπη -που έχει επενδύσει σε μετοχές ελληνικών, ιταλικών, ισπανικών, πορτογαλικών και ιρλανδικών εταιρειών- υποστηρίζει ότι τα χρηματιστήρια της περιφέρειας της Ευρωζώνης θα συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Ο κ. Νόρις έχει επενδύσει -ως υπεύθυνος (chief investment officer) της εταιρείας Argonaut Capital Partners- το 39% των διαθεσίμων ύψους 219 εκατ. στερλινών του κεφαλαίου Argonaut European Alpha Fund στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Από την αρχή του 2014, το ελληνικό χρηματιστήριο σημειώνει άνοδο 9,4%, το ιταλικό 7,7%, το ιρλανδικό 7,2% και το ισπανικό 2,5%, παρά την υποχώρηση άλλων αγορών παγκοσμίως.

Ο κ. Νόρις υποστηρίζει ότι τα χρηματιστήρια της περιφέρειας της Ευρωζώνης θα συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά, επωφελούμενα τόσο από την έξοδο των επενδυτών από τις αναδυόμενες αγορές όσο και από την οικονομική ανάκαμψη που έχει αρχίσει. Το ράλι της αγοράς από τον Αύγουστο του 2012 έχει ωθήσει τον λόγο των τιμών των μετοχών προς τα κέρδη σε ιστορικά υψηλά επίπεδα στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.

Ο κ. Νόρις δηλώνει ότι πολλές εταιρείες της περιοχής θα δουν τα κέρδη τους να αυξάνονται αλματωδώς, χάρη στην πρόσφατη αναδιάρθρωσή τους και τις μειώσεις κόστους. Η κερδοφορία των επιχειρήσεων -όπως υπολογίζεται από την απόδοση του μετοχικού κεφαλαίου- κυμαίνεται μεταξύ του 17% και 38% του υψηλού του 2007 στις περιφερειακές αγορές, έναντι 47% έως 87% αλλού στην Ευρώπη. «Θεωρούμε ότι η προοπτική για επενδύσεις στη Νότια Ευρώπη σήμερα είναι αντίστοιχη με την προοπτική για επενδύσεις στις αναδυόμενες αγορές μετά την κρίση του 1998, καθώς η σημειωθείσα τότε στη συνέχεια ανοδική τάση των μετοχών των αναδυόμενων αγορών είχε τη βάση της στην οικονομική κρίση που κατέστησε αναγκαία την αναδιάρθρωση των οικονομιών και των εταιρειών», δήλωσε ο κ. Νόρις, ο οποίος προτιμά ιδιαίτερα την Τράπεζα Πειραιώς, τη Banca Intesa, τη Bankia και την ιταλική τσιμεντοβιομηχανία Buzzi Unicem, αναφέρει το δημοσίευμα.

Facebook Comments