Κέρδη άνω των 2 δισ. ευρώ εμφάνισε η ομοσπονδιακή τράπεζα της Γερμανίας το 2013, σύμφωνα με δημοσιεύματα της εφημερίδας Bild και του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa), που επικαλούνται οικονομικούς κύκλους.

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα τρία χρόνια, η Bundesbank πρόκειται να μεταβιβάσει όλο το ποσό στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Την περίοδο 2011-2013 η κεντρική τράπεζα είχε κρατήσει ένα μεγάλο μέρος των κερδών της, ως «μαξιλάρι ασφαλείας».

Η μεταβίβαση του κέρδους στην κυβέρνηση προβλέπεται από την γερμανική νομοθεσία: το 20% του καθαρού κέρδους, αλλά τουλάχιστον 250 εκατ. πρέπει να παραμείνουν ως απόθεμα, εφόσον το απόθεμα είναι κάτω από 2,5 δισ. ευρώ. Το τελικό κέρδος της Bundesbank για το 2013 θα ανακοινωθεί στα μέσα του επόμενου μήνα.

Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από την πλευρά του έχει συμπεριλάβει ήδη στον προϋπολογισμό του 2014 2 δισ. ευρώ από την κεντρική τράπεζα ενώ για τα επόμενα χρόνια προβλέπει ότι θα εισπράξει από 2,5 δισ. ετησίως. Η ίδια η τράπεζα πάντως δεν έχει σχολιάσει τα σχετικά δημοσιεύματα.

Facebook Comments