Σε υψηλό 13 μηνών «σκαρφάλωσε» σήμερα η τιμή του καφέ Arabica, καθώς οι βροχές που σημειώθηκαν κατά το Σαββατοκύριακο στην Βραζιλία, εξομάλυναν ελαφρώς μόνο τις συνθήκες ξηρασίας στις περιοχές καλλιέργειας.

«Περιμέναμε να δούμε μεγαλύτερης έκτασης βροχές», δήλωσε στο Dow Jones Newswires, ο Sterling Smith της Citigroup στο Σικάγο. «Η συντριπτική πλειονότητα των περιοχών καφέ πρόκειται να μείνουν αρκετά ζεστές και ξηρές».

Το συμβόλαιο του καφέ τύπου Arabica παραδόσεως Μαρτίου βρέθηκε να ενισχύεται 6,1% στα 1,4840 δολάρια η λίβρα στο ICE Futures, ενώ το πιο ενεργό συμβόλαιο παραδόσεως Μαΐου, σημείωσε άνοδο 5,8% στα 1,505 η λίβρα. Νωρίτερα το συμβόλαιο παραδόσεως Μαΐου έφτασε στα 1,5665 δολάρια, καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο από τις 18 Ιανουαρίου 2013.

Πρόκειται για την έβδομη συνεδρίαση φέτος στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, όπου οι τιμές των μελλοντικών συμβολαίων καφέ καταγράφουν μεταβολή μεγαλύτερη του 4%, σημειώνοντας άνοδο στις έξι εξ αυτών.

Την αντίστοιχη περίοδο του 2013, είχε σημειωθεί μόνο μία μεταβολή τέτοιου μεγέθους. «Δεν θεωρώ ότι υπάρχει κάτι που μπορεί να σταματήσει τον καφέ (να κινηθεί υψηλότερα) μέχρι να δούμε το εύρος της καταστροφής» στην παραγωγή, τόνισε ο S. Smith. «Αν (ο ξηρός καιρός) επιδεινωθεί, οδεύουμε προς τα 2 δολάρια».

Facebook Comments